Българинът печели 17 пъти по-малко от германеца

Средностатистическият българин печели 17 пъти по-малко от средностатистическия германец. Това сочат резултатите от проучване на Кьолнския институт по икономика, цитирани от немския вестник "Тагесшпигел". Данните установяват огромни различия в заплащането на труда в отделните страни от Европейския съюз.
В тази класация България заема категорично последното място с 2,18 евро за час труд. Това е десет пъти по-малко от заплащането в източните германски провинции и почти 17 пъти по-малко от това в западните германски провинции.
Заплащането и професионалната реализация са и в основата на това дали българката желае да има, или не дете, твърди проучване на института "Макс Планк", проведено в четири страни - България, Германия, Русия и Франция. Почти всички анкетирани са посочили, че професията е основният критерий при взимането на решение за раждане на дете. Германките и рускините са посочили пълната трудова заетост като условие, докато за българките и французойките бил достатъчен и половин работен ден.
В същото време според изследване на най-голямата инвестиционна банка в Европа – швейцарската UBS, най-високите заплати в Европа се получават в швейцарските градове Цюрих и Женева, а най-ниските - в Киев. Изследването е извършено в 73-те най-големи европейски градове сред представители на 14 професии. Жителите на Цюрих получават средно на час по $22,6. Малко по-малко - $20,4, получават работещите в Женева. Близо десет пъти по-ниско - по 2,4 долара на час, е заплащането на хората, работещи в украинската столица Киев. Москва е на 26-о място с $5,9 на час, като заедно с Никозия и Дъблин руската столица е с най-ниско данъчно облагане - около 15%. Значителен спад бележи Лондон - през 2006 г. британската столица е била на второ място по почасово заплащане, а тази година е на 21-во, което се дължи основно на поевтиняването на лирата стерлинг.
Запазва се голямата разлика в заплащането между Западна и Източна Европа, сочат още данните. Автомонтьор в Цюрих например получава чисто $43 000 средно годишно, в Дъблин $34 000, а във Варшава - $7500. В първата десетка на класацията на UBS, след Цюрих и Женева, са Дъблин, Люксембург, Копенхаген, Осло, Хелзинки, Мюнхен, Франкфурт и Брюксел.
Все пак минималната заплата в повечето страни от Западна Европа отбелязва ръст тази година въпреки кризата, съобщи белгийската телевизия РТЛ. Около 20 европейски страни от ЕС имат законово определена минимална заплата, като в повечето от тях нивото й се е увеличило в началото на 2009 година. Така минималната заплата в Люксембург застава начело с най-висока стойност от 9,73 евро на час, следвана от Франция (8,82 евро), Ирландия (8,65 евро), Холандия (8,65 евро) и Белгия (8,41 евро). Въпреки че минималното възнаграждение във Великобритания е най-ниското за страните от Западна Европа (6,41 евро), то остава много по-високо от минималните заплати в България (0,71 евро) и Румъния (0,83 евро).

Станете почитател на Класа