Меглена Плугчиева: Смените в държавната администрация будят недоверие и ужас в Брюксел

Отпада възможността да бъдат върнати оценките за съответствие по двете оперативни програми Регионално развитие и Околна среда, заяви бившият на вицепремиер по еврофондове Меглена Плугчиева, предаде репортер на БГНЕС.
Скоро в Брюксел ще бъдат изпратени оценките за съответствие и на тези две програми, но вече коригирани спрямо становището на Брюксел по останалите пет програми.
Плугчиева припомни, че няма опасност България да загуби средства от оперативните програми. Брюксел е върнал положителни оценки за съответствие на 5-те оперативни програми, тъй като към тях българският одитиращ орган е изпратил и констатираните пропуски по изпълнението им .
До 21 ноември България трябва да коригира констатираните пропуски и отново да изпрати оценките на Европейската комисия. В голяма степен те вече са отстранени, заяви Плугчиева.
Темата не изисква нито ляво, нито дясно управление. Изисква само професионализъм и прозрачност, каза тя. Трябва да се работи, а не да се ходи в Брюксел и да се прехвърлят неясни вини назад в миналото, заяви тя и апелира към правителството да координира усилията си с одитиращият орган на оперативните програми, за да бъдат извършени необходимите корекции.
Енергията, която се хвърля в черни сценарии, трябва да отиде в усилия за преодоляване на пропуските според нея. Тя призова и да не бъдат отстранявани от длъжност хората с опит в администрацията, които да доказали доброто си име и професионализъм, тъй като смените в държавната администрация будят не само недоверието на Брюксел, но и ужас.Изхвърлянето на хора може да се отрази изключително опасно на страната тъй като не може с лека ръка да се разпилява ресурса и административния капацитет, с който разполага България. Тя сподели, че би било нормално новите министри да отидат в Брюксел, за да се запознаят с европейските ни партньори, но не и поради друга причина.
В първите три години от членството на България в Европейския съюз страната ни получава авансови плащания по оперативните програми. В рамките на този период системата заодитиране на програмите трябва да заработи ,Агенцията за одит към Минстерството на финансите да направи оценки за съответствие и да ги изпрати в Брюксел, където те трябва да бъдат приети. Ако това не се случи България няма да получи междинните плащания по програмите. От 634 млн. евро авансови плащания за първите три години от присъединяването, 130 млн. евро вече са разплатени. Към 15 юли имаме проектни предложения за близо 2,388 млрд. евро, от които са одобрени проекти за около 1,992 млрд. Като цяло за всички програми процентът на сключените договори е 50,62%. Целия финансов ресурс ,който България трябва да усвои за първите три години от членството си възлиза на 2, 609 милиарда евро и според Плугчиева страната ни може да го усвои в срок. Към 15 юли тази година правителството е изплатило общо по оперативните програми 289 457 035 евро и 566 128 754 лева, като общо одобрени проектни предложения са 5 577, а сключените договори са 4713. В проценти най-голямо е изпълнението на ОП”Административен капажцитет” – близо 96%, на ОП “Конкурентноспособност” – 80,03 % и на ОП” Техническа помощ” – 71,96%. Изпълнението на ОП”Транспорт” е на близо 52%, на ОП”Регионално развитие” –на близо 55%, на ОП”Околна среда”- на 63,88%, а на ОП”Човешки ресурси” -44, 46%. Плугчиева не е оптимист за размразяването на средствата по ФАР за периода 07.2007- 06.2008г.. За проектите по предприсъденителната програма, сключени преди този период България все още не е получила отговор на искането си за въстановяването на средствата. През миналата година Плугчиева е поканила представители на ОЛАФ да проверят и агенция ФАР и изпълнението на проектите по тази предприсъединителна програма, но досега действия от тяхна страна няма.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа