Туристическите обекти продължават масово да не плащат за авторски права

За втора поредна година представителите на туристическия бранш в България отказаха да подпишат рамково споразумение с МУЗИКАУТОР за уреждане на авторски права за излъчване на музика в хотели, ресторанти, лоби барове, дискотеки, заведения, магазини и др., съобщиха за БГНЕС от сдружението.
В продължение на повече от два месеца Управителния съвет на сдружението на композиторите, авторите и музикалните издатели води преговори с 10-те най-големи асоцииции в сектора - Съюз на инвеститорите в туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА), Съюз на хотелиерите на Златни пясъци, Съюз на собствениците на хотели в Слънчев бряг и др. «Договорихме всички параметри по споразумението – процедури, отстъпки и схеми за разсрочено плащане и заложихме краен срок за подписването му - 24 юли тази година», обясни Магдалина Тодорова, Изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР. «До момента такъв документ не е подписан и ние сме изключително изненадани, тъй като забавянето му ощетява сериозно както всички ползватели на музикални произведения, така и членовете на МУЗИКАУТОР” – допълва тя. И уточнява, че МУЗИКАУТОР ще продължи да сключва договори с туристическите обекти, като индивидуални ползватели, при условията, които действат в момента – без предвидените преференции. Рамковото споразумение предвиждаше улеснена процедура по сключване на договори с хотелите и ресторантите, както и чувствителни финансови облекчения в размер между 10 и 30%. Отлагането му води до загуби за некоректните ползватели, които в допълнение подлежат на проверки и санкции от страна на Министерство на културата. От друга страна липсата на споразумение ощетява и тези, които вече имат сключени индивидуални договори с МУЗИКАУТОР, като ги лишава от възможността за ползването на отстъпки. Сред некоректните платци има известни големи луксозни хотели и комплекси, с общо над 150 хил. легла. По силата на ЗАПСП нарушителите, които не могат да представят договор с правоносителите на използваните от тях музикални произведения подлежат на санкции в рамер от 300 до 3000 лв., а при повторно нарушение глобите достигат до 5000 лв..
Туристическите обекти в България са сред най-големите ползватели на музикални произведения и по закон те дължат на МУЗИКАУТОР отчисления за излъчването на музика. «По тази причина дружеството е готово отново да седне на масата за преговори и да запази предложените отстъпки и условия, но само в случай че споразумението стане факт в рамките на този сезон», допълва още Магдалина Тодорова.
В следствие на многобройните проверки от страна на Министерство на културата през 2008 г. броят на некоректните ползватели намаля значително. МУЗИКАУТОР има договорни отношения с над 1000 обекта в цялата страна и техният брой продължава да нараства. За изминалата година постъпленията от търговски и туристически обекти в България са се увеличили с 200%. Отказът на туристическият бранш да подпише договореното рамковото споразумение и да изчисти отношенията си с МУЗИКАУТОР води до загуба на сериозни облекчения за всички ползватели и нарушава пряко правата на членове на дружеството – копомпозитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели не само в България, но и в чужбина.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа