Румен Драганов: Изоставаме три пъти от световните стандарти за леглова заетост в туризма

Необходима е значителна структурна реформа в българския туризъм, смята директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Пред Агенция „Фокус” той заяви, че докато не направим тази реформа и в едно министерство не влязат туристическите атракции, които в момента са разпилени в четири или пет министерства, докато държавата не се е осъзнала като собственик на туристическите атракции и не се позиционира да управлява тази публична собственост, ще продължим да имаме изключително ниска заетост на легловата база.
По данни на НСИ легловата заетост е 21.5 % за полугодието, а за същия период на миналата година – 30.1 %.
„В момента министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев дори не разбира, че той се явява собственик на всички туристически атракции в страната по Конституция и по закон. В неговото министерство обаче няма отдел туризъм и няма регистър на тази собственост. Същото е положението с природните паркове, защитените територии, които от една страна са към МОСВ, което прави някакви нещастни усилия, без да знае как и защо. При горите, където има ловен туризъм, виждаме управление по подобен хаотичен начин. Имаме нулево отношение към туристическите атракции, като никой не знае кой им е собственикът”, каза Румен Драганов.
По думите му - заетостта на легловата база в рамките на нормалното за света се движи между 60 и 70 % в годишен план. Ние изоставаме три пъти от световните стандарти.
Този нещастен случай, който стана във Велико Търново – с падането на дете от крепостната стена. Изведнъж разбрахме, че Вежди Рашидов като министър на културата се осъзнава като изключителен собственик на хълма Царевец, но в същото време той се управлява от община Велико Търново и самият министър като собственик няма инструментариум, с който той може да охранява по-добре своята собственост и това не е само за хълма Царевец, а за абсолютно цялата държавна собственост. Поради тази причина ние многократно сме повтаряли, че е необходимо създаването на Министерство по туризма, което да направи регистър на туристическите атракции и да започне да управлява туристическите атракции по начина, по който те се управляват в страните на нашите конкуренти, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма.


/Агенция „Фокус”/

Станете почитател на Класа