Дадоха крачка назад за националната плазмена кампания

Ръчна спирачка върху националната кампания за даряване на реконвалесцентна плазма от преболедували COVID-19 удариха управляващите. Въпреки намерението на премиера Бойко Борисов да помогне за развиването й, като се осигурят апарати за плазмафереза във всички центрове по кръводаряване на областно ниво и въпреки спешаването на членовете на ГЕРБ, които са преболили инфекцията и имат антитела, да се подложат на процедурата, медицинското съсловия даде назад. 

 

На брифинга на здравното министерство лично принципалът му проф. Костадин Ангелов предупреди, че събирането на саковете с плазма от преболедували не е панацея, както не е и ползването на "вълшебния" ремдесивир или пълния със странични ефекти хидроксихлорохин. А думите му подкрепиха и шефът на Институт "Пирогов" проф. Асен Балтов, и новият шеф на ковидотделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. 

Балтов изрично обясни, че плазмата не може да се прилага върху всички болни и не може да се взима от всички, преминали COVID-19, дори да са развили антитела. Професорът каза, че тепърва започва вносът на специфични китове за определяне на специфичните антитела и затова трябва много внимателно да се преценява кой има нужда от плазма и кой - не. "Не може по двама пациенти, подобрили се благодарение на нея, да се подложат всички болни в едно лечебно заведение", уточни той. 

А от думите на министъра стана ясно, че България е заявила интерес към 3 от ваксините, които вече показват резултат. Задължителна ваксинация няма да има. "Това ще е доброволно. Ще има ваксини за всички уязвими групи - хората с хронични заболявания, медиците и възрастните. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар. И ще бъде напълно безплатна", заяви проф. Ангелов.

Станете почитател на Класа