Автентични неуправленци

Вицепремиерът Валери Симеонов ще се окаже най-големият борец за автентично Черноморие. И любимец на автентично десните, на автентично зелените и всички останали, осиротели откъм автентично политическо представителство. Второ лято поред борбата на вицепремиера с шума, дискотеките върху плажовете, сергиите по алеите и незаконното застрояване по крайбрежието жъне победи. След безбройните проверки на обектите този месец ще бъде приет и новият закон за шума, а министърът понечи да събори пет известни дискотеки на Южния плаж в Слънчев бряг.

Но срещу непримиримия вицепремиер са всички регионални контролни органи плюс министъра на туризма Ангелкова и регионалния министър Нанков, който иначе гледа да не се навира много между шамарите. Въпросните заведения са изрядни и напълно законни, казва Ангелкова. Разбира се, когато в България се засегнат големи интереси, веднага изплува голямата казуистика – дали обектът е под регулацията на Закона за устройството на територията, или на Закона за Черноморското крайбрежие, дали компетентният орган е местната, или централната власт.

Разбира се също, че автентичен атакист като Валери Симеонов няма да остави тая работа така и директно от Фейсбук профила си уличава Ангелкова в корупция – опитвала се да прекатегоризира 20 декара плаж изключителна държавна собственост като частна държавна собственост. Терените били около хотелите на шефката на Съюза на собствениците на Слънчев бряг Елена Иванова, пред които незаконни обекти вече съсипали десетки декари плаж, а самата бизнес дама миналата година била яростен поддръжник на шумните заведения в курорта. Ангелкова пък отговори, че просто искала актуализация на кадастралната карта на южния плаж в Слънчев бряг. Нанков вече по-смело ѝ удари едно рамо – прекатегоризацията на имота си е нормална процедура. И ето го финала на борбата на вицепремиера за спасяването на 20-те декара: „Когато в Министерския съвет бъде внесено това решение, ще протестирам и ще гласувам против!".

Фарсът в цялата ситуация е, че Симеонов и Ангелкова са членове на едно и също правителство. Нещо повече, Симеонов ѝ се пада началник, защото в определените му от премиера за наблюдение ресори е и туризмът. Така че вместо да протестира и да гласува „против" на заседание на кабинета, директно да ѝ поиска оставката (още повече че е коалиционен партньор). Или пък да подаде своята.

Но както премиерът често го играе нещо отделно от целия си кабинет и от парламентарната си група, така и министрите са всеки сам за себе си. Даже и патриотичният събрат вицепремиер Каракачанов е контра – шум, проверки – хубаво, ама Слънчев бряг не е казарма. Добре, ами защо тогава не решите най-сетне въпроса за статутите на курортите. Ако профилът на Слънчев бряг отдавна е установен и хората, които отиват там, предпочитат бар и дискотека на пясъка вместо гола хавлия, нека да е така.

Другаде ще е обратното и бизнесът, и туристите ще са доволни. Но не може всички плажове да са или тихи и семейни, или дискотеки, или невъзможна смесица от двете.

Но не, правителството, както и в останалите сфери, не провежда политика в туризма. Всеки си прави собствена. Ангелкова може да защитава едни частни интереси, Симеонов – други, или просто да трупа личен политически капитал. Политическото удобство на това положение е, че конфликтите на интереси са вътрешни – няма опозиция отвън, политическа или гражданска, по иначе важни за всички ни въпроси. Така управлението остава безалтернативно, докато в същото време не управлява нищо в името на общото благо

Веселин Стойнев

Станете почитател на Класа