Над половината българи споделят евроценностите

Средно 57% от българското общество има цялостна положителна представа за Европейския съюз, а близо половината от българите (47%) смятат, че посоката на развитие на ЕС е правилна. Това сочи последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, се казва в съобщение от комисията.
По тези показатели България се нарежда на едно от водещите места в ЕС заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Само 14% от българите имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са неутрални.
За 80% от българите Европейският съюз е модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%) .
Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни. Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. Три четвърти от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е целта за намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%.
В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на ЕС, както и към обща политика по идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%) .
Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството от българите оценяват състоянието на европейската икономикакато добро (61%). Тази оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите.
Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Станете почитател на Класа