Професионалното образование да бъде атрактивно

Решението да се закриват паралелки в елитните училища за сметка на професионалното обучение предизвика напрежение и дори протести в Русе, Враца, Бургас, Сливен. Родители, учители и ученици се противопоставят на този план, но от друга страна държавата трябва да направи нещо за бизнеса, който изпитва големи затруднения при намирането на квалифицирани работници.
"Това беше основна тема, когато бях министър. Държах и виждам колко много хора и до ден днешен, с които работя по въпроса за професионалното образование, са включени все по-дейно в неговото еманципиране, да стане равно приветливо, приятно и привлекателно каквото е например висшето образование в България. Има възможности", коментира проф. Тодор Танев – министър на образованието в периода 2014-2016 г..
"Тази мярка, която в момента се взима от министерството, според мен е поради това, че министерството е поставено като изпълнител под един много силен натиск от страна и на работодатели, и на правителство да решат този въпрос. Затова се взимат тези крути мерки. Когато се взимат само мерки, това прилича на мярката - вода, която се полива върху огъня, за да не се разраства пожара. Това, което вместо мярка трябва да се прави, е по-дългосрочната стратегия, за да няма въобще пожар. Струва ми се, че това, което сега се прави, е малко пресилено и малко ненавременно. Може би обаче положителното в него ще бъде, че след като бъде въведено в някаква степен на някои места, поне след една година ще е много по-ясно кое работи от такова преструктуриране на системата и кое не работи. Предполагам, че екипът ще търси диалога на всяко място и не навсякъде ще се случи по този начин".
Проф. Танев подчерта, че Законът за професионалното образование и обучение е "кърпен" много пъти, а разпоредбите са изключително стари. Нещата не могат да се решават на парче, добави той. Затова и родителите ще са в правото си да продължат с исканията си.
"Училището не може да създава продукт, насочен за някакъв средностатистически случай, средностатистически ученик. Училището трябва да е много по-гъвкаво, особено професионалното. Това не е направено и не е въпросът само министерството да го направи. Дори ще кажа, че последно МОН трябва това да го прави. Говорим за професионално образование и обучение. Обучителната част – за това каква е професията, не е въпрос на образование, тя е въпрос, който трябва да бъде достатъчно много управляван и от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката и ако щете и министерствата на туризма, културата и кой ли не още. Цялата държава и целият Министерски съвет е ангажиран с професионалното образование. Напълно погрешно е да се мисли, че професионалното образование и обучение е само образование и че е работа само на училището. Не – то се върши преди всичко след училището", допълни той.

Станете почитател на Класа