Дали подмладяването със стволови клетки не доведе до смъртта на публични личности в Русия?

Смъртта на оперния певец Дмитрий Хворостовски отново постави на дневен ред темата за лечението със стволови клетки. Хората и до днес не могат да се успокоят и да се примирят с факта, че големият певец – красив, спортен и здрав, изгоря от рак само на 55 години. Появи се информацията, че причината за това е лечението с ембрионални стволови клетки. Вероятно Хворостовски е използвал този вид терапия.

 

Какви са последиците от лечението със стволови клетки за народните кумири?

 

След такова лечение починаха известните актьори – Любов Полищук през 2006 г., майка на актьора Алексей Макаров, Александър Абдулов през 2008 г., Анна Самохина през 2010 г., Жанна Фриске – през 2015 г. В списъка има още спортисти, политици и други публични личности. Всички бяха успешни, красиви и не стари. Преди да починат, сякаш разцъфтяваха и се подмладяваха, но след това се появяваше някаква странна болест, която причиняваше смъртта им.

 

 

 

Lubov Polischuk.jpg

 

Актер Александр Абдулов

 

Samohina.gif

 

Жанна Фриске

 

Има ли странични ефекти лечението със стволови клетки, или това е поредната теория на конспирацията?

 

Ясно е, че заради лекарската тайна лекарите ще мълчат. Близките и роднините на жертвите могат да разкажат, но и те мълчат. Затова не е сигурно дали подмладяващите процедури убиха тези известни личности.

 

Преди няколко години изтече информацията, че причината за многото смърти реално е свързана с терапията с ембрионални стволови клетки. И то става въпрос за една конкретна клиника.

 

За това разказа една медицинска сестра, която работи в нея. Тя била толкова потресена от серията актьорски смърти, че нарушила професионалната тайна.

 

В тази клиника се лекувал Александър Абдулов; след това той агитирал да се подложи на процедурата своя приятел Олег Янковски, който е с девет години по-възрастен от Абдулов. Анализите и изследванията показали, че двамата актьори са се подмладили. Навярно знаменитите актьори съветвали свои колеги в театъра д се лекуват в тази клиника.

 

За нас е странно, че народни любимци са се лекували по този екзотичен метод, защото неговата ефективност и безопасност е под голям въпрос. От етична гледна точка той е компрометиран от много скандали около извличането на стволови клетки от абортативен материал.

 

Днес е възможно да се получат стволови клетки и без аборти, а от собствените клетки на болния. Не е много за вярване, че този сложен метод се използва в тази клиника, в която се лекували актьорите.

 

Според психолози тези актьори са елитът, каймакът на обществото и затова те търсят скъпи методи на лечение, модерни, а не банални и евтини. Това е нормално, така функционира обществото. Естествено е, като видят как се подобряват здравето и външният им вид, да пропагандират това лечение пред колегите си.

 

Защо не са мислили за последиците?

 

Но за да се отговори на този въпрос, е нужно специално образование и възможност за анализ. Самите медици нямат единно мнение относно безопасността на лечението с ембрионални стволови клетки.

 

Има и други видни личности, на които е препоръчано да се лекуват със стволови клетки и лечението им е успешно – София Ротару, Валерий Леонтиев, Лев Лещенко, Александър Буйнов. Възниква въпросът – защо стволовите клетки лекуват едни, а убиват други? Вероятно самите лекари не са наясно за кого тази терапия е подходяща, а за кого – не.

 

Тази тема се обсъжда активно в научната преса. Последното изследване на тази тема беше публикувано наскоро в известното списание „Стволовите клетки и транслационната медицина“ – (STEM CELLS Translational Medicine). Статията говори сама за себе си – „Раковите клетки, раковите стволови клетки и мезенхималните стволови клетки: влиянието им върху развитието на рака“. Последният тип клетки – МСК, се оказва, че имат противоположни свойства. В едни случаи тези клетки потискат развитието на рака, в други – го стимулират. МСК могат да се прераждат в т.нар. ракова стволова клетка, която дава началото на раковия тумор. Освен това тя е най-злокачествената…

 

Как ще се държат МСК – дали ще предизвикат рак или не, това зависи от много условия и по този въпрос си бият главите авторите на статията. Засега има много неясноти. Нужни са по-нататъшни научни изследвания, за да може да се управлява процесът на лечението.

 

Гладуването регенерира стволови клетки и обръща имуносупресията след три дни

Станете почитател на Класа