Метат булеварди в столицата

Столична община започна механизирано метене на основните булеварди заради повишените нива на фини прахови частици през последните дни, съобщи БНР. В рамките на деня се метат бул. „Ботевградско шосе" и бул. „Черни връх". Планирано е и миене на улици в дни, в които няма опасност от заледяване заради ниските температури, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук след лавината от критики срещу общината, отправени от гражданските организации.
Основните ни усилия са насочени за ограничаване на горенето на отпадъчни материали – гуми, отработено масло, пластмаси, едрогабаритни отпадъци, текстил и др. Продължаваме събирането на гуми, излезли от употреба, което започнахме през декември. До момента сме събрали около 3000 гуми в районите „Овча купел", „Младост" и кв. „Д. Миленков" в район „Искър". През уикенда откриваме още два пункта - в „Люлин" и „Връбница". Целта ни е гумите да не достигат до недобросъвестни граждани, които да ги използват за горене. Организираме и акция по събиране на текстил, която също има за цел да предотврати вторичното му събиране от контейнерите и горенето му, подчертава Фандъкова.
Столичният кмет припомни, че са предприети проверки на пунктовете за събиране на вторични суровини и автосервизи. Съставени са 8 акта за нарушения, като глобите, които се налагат от РИОСВ, са до 4 хил. лв.
На страницата на Столична община в реално време са достъпни данните от автоматичните станции на Национална автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух. Петте станции – „Дружба", „Надежда", „Хиподрума", „Павлово" и „Младост", са отчели превишавания на среднодневната норма на фини прахови частици на 5-и, 6-и и 7-и януари между 1,2 до 3,1 пъти. За 8-и януари станциите са отчели превишавания от 2,1 до 4,7, като най-високо е превишаването на станция „Хиподрума", пише Фандъкова.
Според учените от Института по метеорология основна причина за завишените нива на фини прахови частици през зимните месеци в София е т.нар. температурна инверсия. Това означава, че в Софийското поле, което е котловина, студеният въздух се задържа ниско в атмосферата и това не позволява естествената вентилация. Този процес може да се види и в температурата на въздуха – например, сутрешната температура в "Дружба" е по-ниска от тази на Копитото. При температурна инверсия замърсителите остават ниско в атмосферата и се натрупват, което е и причина най-високи нива на праховите частици да се засичат в часовете от полунощ до рано сутрин, изтъква още столичният кмет.

Станете почитател на Класа