КНСБ обяви гражданска демонстрация на 16 юни

Елза Людмилова

КНСБ призовава гражданите да вземат участие в синдикално-гражданска демонстрация на 16 юни. Това заяви вчера заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. На 16 юни от 11 часа пред Министерския съвет протестиращите ще се обявят в защита на конституционните си права, за защита на работните места и доходите на хората.
От синдиката призовават всички родни работодатели да използват продуктите и услугите на българското производство, за да се запазят работните места и доходите на хората. Те отчетоха, че вместо ръст от 4,7 процента при БВП в момента се наблюдава спад от 3,5 процента. Със 17,1 процент е спаднала производителността у нас през април спрямо същия месец на миналата година. Близо 260 хиляди души са регистрираните безработни в бюрата по труда, но колко всъщност е истинският им брой не е известно. От синдиката искат управляващите да поставят на първо място хората в борбата с кризата. Друго тяхно искане е да се гарантират на 100 процента предвидените в бюджета разходи за нормалното функциониране на пенсионната, здравната и образователната система както и заложеното повишение от 1 юли 2009 г. на работните заплати, дори при увеличение на бюджетния дефицит. Синдикатите настояват правителството да оттегли от парламента проекта на нов закон за събранията, митингите и манифестациите. Според тях той драстично ограничава демократичното право на протест и вместо това трябва да се подготви и внесе закон, гарантиращ конституционното право на стачка. Лидерите на синдиката поискаха още да бъдат оттеглени внесените в Народното събрание промени в Кодекса на труда, чрез които българските работници ще могат да бъдат „препродавани” като стока от един работодател на друг без гаранции за техните трудови и осигурителни права.
От КНСБ настояха да се гарантира закрила на наемния труд чрез рязко увеличение на обезщетенията за безработица и целева помощ за семейства с невъзможност да обслужват ипотечния си кредит за единственото си жилище.



Бизнесът насърчава само качествените български продукти

Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, коментира за “Класа”, че камарата насърчава бизнеса у нас да ползва произведени в България продукти единствено когато те са с добро качество и на поносима цена. По думите му, когато продукцията няма качество не трябва да бъде купувана, защото иначе се губи конкурентоспособноста на фирмите. Данев бе категоричен, че в никакъв случай не трябва икономиката да позволява да се упражнява протекционизъм, защото само ще изгуби. Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, трябва да се подкрепя българската продукция и е необходимо да се агитира повече произведеното у нас.

Станете почитател на Класа