Ивелина Василева: Европа ни дава специално милиони за речните корита

2 млрд. лева има заделени за ВиК инфраструктура и въобще за водни проекти в ОП „Околна среда", отделно има заложени 120 млн. лева специално за грижа за реките през новия програмен период (2014 – 2020). Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Аз не знам да има отпуснати такива средства, дано има такова решение. Това каза бившият вицепремиер Зинаида Златанова вчера пред БНТ. Прави се пропаганда – хората остават с впечатление, че сме в ЕС заради едни пари, а не е вярно. Грозно е дори, подчерта Златанова.

В отговор Ивелина Василева показа писмото от ЕК, с което се разблокират парите по ОП „Околна среда". То е с дата 12 ноември. Оттогава насам имаме разплатени 438 млн. лева по програмата, каза Василева. Това беше оповестено и от трибуната на парламента – как така г-жа Златанова само не разбра, попита настоящият министър на околната среда и водите.

Василева коментира, че състоянието след обилните валежи от почивните дни се нормализира, но обстановката остава усложнена. Припомняме, че Източна и Южна България бяха най-сериозно ударени, в петък вечерта имаше бури, придружени с ураганен вятър, който доведе до обявяване на бедствено положение във Вършец и Берковица. В Бургаско има частично бедствено положение, а най-засегнат е квартал "Долно Езерово". В Смолян също има обявено бедствено положение.

Станете почитател на Класа