Хлябът пада до левче, сиренето – до 10 лева

Хлябът, сиренето и млякото ще поевтиняват, категорични са експерти. Цените на основните хранителни стоки от потребителската кошница вече бележат спад и се очаква тази тенденция да продължи, коментира пред „Всеки ден" икономистът Лъчезар Богданов.

По думите му това се дължи на постоянно падащите цени на горивата. Въпреки че цените на тези продукти не зависят само от бензина, а и от други неща като енергийни разходи и т. н., се очаква тяхната цена за момента да върви надолу.

Ако тази тенденция се запази, хлябът у нас може да падне до 1 лев. В момента цената му варира между 1,20 и 1,70 в зависимост от вида на насъщния. Килограм добро сирене пък върви средно около 12 лева. Там поевтиняването ще се усети повече и е възможно цената да падне на 10 лева. При киселото мляко поевтиняването ще е с няколко стотинки, така че едва ли ще се усети много от потребителите, смятат експертите. Подобна е ситуацията и при прясното мляко, там намалението би било от порядъка на 10-20 стотинки. Ако обаче токът се вдигне, увеличението ще компенсира спада на горивата и тогава цените няма да мръднат много, смята Богданов. Най-голямо поевтиняване има при зърнените храни в момента.

Няма нищо лошо в това, че в страната ни се внасят продукти. Трябва да свикнем, че ние сме част от общия европейски пазар и е нормално, както да внасяме, така и да изнасяме, заяви икономистът. Все пак България изнася много продукти в чужбина. Вносът не означава, че тук няма производство, даже е добре да внасяме, за да има конкурентни цени, смята Богданов.

На световните пазари обаче някои от храните продължават да поскъпват. Говорим за говеждо месо, агнешко месо, зехтин. Какаото е с 50 % нагоре, кафето също е по-скъпо, каза икономистът. Това ще се отрази и в цената на шоколада, който се очаква да поскъпне с около 20% до около месец. За разлика от тях млечните продукти, маслото и захарта поевтиняват.

Станете почитател на Класа