Бивш подуправител на БНБ: Оставката на Искров ще изчисти опетнената репутация

Законът за оздравяване на КТБ трябваше вече да е готов и трябваше да е внесен в парламента. Това коментира пред bTV бившият подуправител на БНБ проф. Емилия Миланова. Според нея е възможно проблемите на КТБ и последващите действия на БНБ да са се случили под натиск. Ако видим как се случва цялата процедура по надзора, тя категорично не трябваше да се случва по този начин, категорична е Миланова. Сумата от 4,2 млрд. е шокираща. Разбира се, с разум трябва да видим как е получена тази сума, коментира професорката.

По думите й от началото процесът започнал не както трябва и довел до този резултат накрая, според който няма никакъв друг вариант освен да се отнеме лицензът на банката.

За мен няма такава стойност от 4,2 млрд., с която трябва да се направи обезценка на кредитния портфейл. Проблемът на КТБ е ликвиден. Единственото нещо, което трябваше да направи БНБ е да осигури ликвидна подкрепа. Така, както видяхме, че се случват събитията покрай банката, изглеждаше организирано. При тези атаки никоя банка не може да издържи, смята бившата подуправителка на Централната банка.

Кредитите в корпоративна банка са били обслужвани на 98% до юни месец, а те са най-важният критерий. Ако проверката бе направена по международните стандарти, резултатите нямаше да изглеждат по този начин, категорична е тя.

Репутацията на БНБ е невероятно нарушена и на мен ми е много тъжно, репутацията на самия гуверньор също, никой не застана зад него. Предполагам, че той ще подаде оставка, за да се възстанови репутацията на БНБ и да се върне доверието в хората, посочва още Миланова.

Станете почитател на Класа