Контролът в интернет не трябва да е за сметка на потребителя

Доставчиците на интернет да следят потребителите, които използват нелицензиран софтуер или теглят музика и филми от пиратски сайтове. Това предложиха вчера представители на Международната федерация на звукозаписната индустрия по време на срещата си с вътрешния министър Цветан Цветанов. Цветанов обаче отбеляза, че подобни мерки трябва внимателно да се обсъдят в обществото, преди да бъдат въведени.
Различните намерения за следене на гражданите в глобалната мрежа очевидно няма да стихнат лесно. Преди няколко месеца дебатът около тази тема възникна заради желанието на МВР да контролира и предотвратява по-лесно престъпността. Сега на ход са притежателите на авторски права, които не са съгласни някой да тиражира продукцията им, без да си е платил за това. Ясно е, че и двете страни са прави.
Контролът в интернет обаче не трябва да става за сметка на обикновения потребител. Със сигурност технологиите вече са толкова напреднали, че има начин едновременно да се упражнява контрол, без да се накърнява свободата на гражданите. Следенето в мрежата е неприемливо по същата причина, заради която е неприемливо всеки посетител в магазин да бъде претърсван от охраната само защото в магазина влизат и крадци. В интернет ситуацията е по-сериозна, защото поголовното следене от страна на доставчиците не дава гаранции, че информацията, с която разполагат те, няма да попадне в ръцете на недобросъвестни служители или хакери. Затова министър Цветанов е прав – всичко, което засяга основните права на хората, първо трябва внимателно да се обсъди в обществото.

Станете почитател на Класа