Депутатите сами да пазят честта на парламента

Депутатите да плащат цяла заплата глоба, ако ругаят и обиждат в пленарна зала или ако контактуват със съмнителни лица, които уронват престижа на Народното събрание. Това предвижда проектът за нов етичен кодекс на парламента, който бе изготвен от комисията за борба с корупцията. В документа се казва още, че народните представители ще бъдат санкционирани, ако отправят лични нападки, оскърбителни думи или заплахи или ако опетняват името на държавните институции.
Документ с подобно съдържание, дори да бъде гласуван в редактиран, смекчен вариант, сигурно е нужен за дейността на парламента. Ако не за друго, поне да регулира „температурата“ на говорене в пленарна зала. В превод парламент означава говорилня и е място за дебати. По цял свят освен че си говорят на по-висок тон, се случва и да си разменят по някой удар. У нас не е по-различно. Проблемът е, че докато депутатите се обиждат взаимно на „грухтящи прасета“, „гейове“ и „убийци“, рейтингът на институцията им се срива.
В този смисъл трябва да има норми на говорене, които да придават интелектуална тежест на най-важната институция в парламентарната ни република.
В този смисъл проектът за строг етичен кодекс на народния представител е някаква крачка в посока към възстановяване доверието към НС. Когато депутатът критикува с аргументи и показва повече въздържаност в изказа си, без да го лишава от цвят, тогава и Народното събрание ще вдигне рейтинга си в обществото. За това обаче се искат натрупвания от сериозно образование и добро възпитание. А когато парламентът се превърне в работещ механизъм, това ще означава по-добри закони и съответно по-добро бъдеще за страната.

Станете почитател на Класа