Емануил Йорданов: Плашат Борисов с "Барселонагейт", делото може да се влачи 15 г.

Емануил Йорданов: Плашат Борисов с "Барселонагейт", делото може да се влачи 15 г.
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.06.2023
  • Сподели:

Ще плашат известно време Бойко Борисов с "Барселонагейт". Делото може да се точи 15 г. Нашите хора са способни да протакат. Бездействаха толкова време, превеждаха 3 страници от испански 4 години... Едно наказателно производство може да се води, докато изтече давността за наказателно преследване. Това обясни пред Lupa.bg бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов. 

 

 

 

 

По думите му, ако един ден се избере друг главен прокурор, делото може да приключи бързо. "Трябва да се изследва откъде идват парите, как са придобити за къщата в Барселона, т.е. да се наблегне на счетоводните експретизи. Загубеното време обаче трудно се връща назад. Могат да се заметат следи", предупреди Йорданов.

"Бившият главен прокурор Сотир Цацаров отмени предишното положение: след като минат 2 години от привличането на обвиняемия, той може да поиска от съда да задължи прокурора да внесе обвинителен акт. Депутатите от ГЕРБ с охота гласуваха за това и приемаха всичко, което прокуратурата искаше, включително и абсурдни неща. 

Преди години бях с тогавашния главен секретар на МВР Славчо Босилков при един друг главен прокурор, от който Гешев се учи. Неизвестно защо главният прокурор тогава ни се ядоса и се обърна към нас с думите: "Ако много знаете, ще ви образувам по едно дело. Така че ученикът не пада по-далече от учителя си. Може да го задмине", предположи Емануил Йорданов. 

Според него делото "Барселонагейт" е образувано за всяване на страх и възпиране "на някои хора да заемат определени позиции". "Както тръгне, може да спре", каза още правозащитникът. 

Бившата "Мис България" Ивайла Бакалова днес беше разпитана в прокуратурата за "Барселонагейт". "Знам достатъчно за къщата в Барселона и затова ще дам показания като свидетел. Получавала съм заплахи заради този случай", каза моделката.

"Радвам се, че прокуратурата се събуди и започна да разследва", увери Бакалова. Тя припомни, че мъжът до нея - Весо Брадата, също има стари обвинения, които съдът не приема и затова връща разследванията.

Бившият шеф на "Лукойл" също бе извикан днес на разпит. Относно информацията, че парите, с които е купена къщата в Барселона, са осигурени от него, той поясни: „Не мога да изнасям информация, но не вярвайте на слухове”.

Станете почитател на Класа