Искаше да даде мандат, ама нямаше желание

Искаше да даде мандат, ама нямаше желание
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.05.2023
  • Сподели:

При връчването на втория проучвателен мандат президентът Румен Радев реши публично да сподели мнението си, че мандатът е "дискредитиран", намеквайки на получилия го Николай Денков да не го връща изпълнен.

 

 

В случилото се видяхме класически пример на "Казва едно, върши друго". От месеци държавният глава обяснява, че страната се нуждае от редовен кабинет и зове партиите да работят в тази посока.

И те работиха ли, работиха. Основно с мизерен успех, преди ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да стигнат възможно най-близо до някакво решение. После се появиха записите от заседание на "Продължаваме промяната", "охладиха" ентусиазма и промениха баланса на силите в преговорите в полза на партията на Борисов. Преговори, които е ясно, че продължават и в момента.

Радев очевидно не харесва това.

След всички призиви за намиране на изход от политическата криза, сега президентът видя в записите удобна възможност под прикритието на някаква морална позиция да възрази срещу обединения фронт на двете най-големи политически сили.

Може би донякъде и защото това обединение, на пръв поглед, има за цел и да ограничи неговото влияние в българската политика.

Но с позицията си за "дискредитирания" мандат Радев сякаш направи още по-остър завой и се препозиционира в полето на онези, които ни тласкат към още едни избори.

Именно вторият, дискредитиран според президента мандат е с най-голям шанс да доведе до съставяне на какъвто и да е кабинет. При третия, който Радев лично ще реши на коя политическа сила да връчи, ситуацията ще се усложни твърде много.

В преговорите ще влезе още една политическа сила, а ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще са изправени пред нуждата от още по-голям компромис, какъвто двете партии едва ли ще се осмелят да направят.

Какви са възможностите, ако вторият мандат се провали? Да видим на кого Радев може да реши да даде третия мандат и доколко това може да доведе правителство:

 

"ИМА ТАКЪВ НАРОД"

Шанс да им даде мандат: малък

Шанс за кабинет: малък

 

"Трябва да се върви към трети мандат или избори", написа лидерът на ИТН Слави Трифонов след критиките си към изтеклите записи на ПП. В същата публикация във Facebook Трифонов отбелязва, че е най-добре "за нищо на света да не позволяваме тия хора да участват във властта", визирайки Кирил Петков и Асен Василев. Нещо, което Тошко Йорданов след това затвърди като позиция.

Това автоматично нулира шансовете при трети мандат за ИТН да се стигне до кабинет с участие на ПП-ДБ, а комбинациите без тях, както видяхме, също не работят. Партията на Трифонов вече показа готовност да подкрепи "експертен кабинет" и вероятно би направила опит в тази посока, но ако двете големи политически сили бяха склонни на такъв вариант, вече щяха да са го реализирали.

 

ДПС

Шанс да им даде мандат: малък

Шанс за кабинет: малък

 

Радев и преди е прескачал ДПС, когато е трябвало да дава трети мандат. Малко вероятно е да си самонавреди сега, като избере тях.

От Движението през годините неведнъж са демонстрирали адаптивността си и инстинкт за политическо оцеляване. От тази гледна точка е възможно да се опитат с мандат в свои ръце да проправят път за правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, без дори да се натискат за министерски постове. Ситуация, подобна на тази от 2005 г., когато техният мандат стана основа за Тройната коалиция.

Обаче не сме 2005 г. Проблемите с този вариант са очевидни: първо, настроенията към ДПС извън групата на избирателите им, и второ, че ПП-ДБ ще трябва да направят още един компромис с досегашните си позиции. Да подкрепят кабинет с мандат на Движението може да донесе на Кирил Петков, Христо Иванов и компания още щети преди предстоящия местен (потенциално и парламентарен) вот.

 

"ВЪЗРАЖДАНЕ"

Шанс да им даде мандат: малък

Шанс за кабинет: нулев

 

"Възраждане" са трета политическа сила и ако следва тази логика, Радев би могъл да избере тях. Партията на Костадин Костадинов обаче иска избори и е ясно, че ще върне мандата неизпълнен.

Така ако президентът ги избере, той ще се открие за критики, че го е направил именно за да има нов вот и кризата да продължи. И не само това - при ясно заявена готовност за проевропейски кабинет, безперспективен ход като даване на мандата на конфронтационна партия, която гледа в обратната посока, ще е меко казано странно решение.

 

БСП

Шанс да им даде мандат: голям

Шанс за кабинет: почти нулев

 

Няма да бъде прецедент, а просто спазване на традицията. След предните избори Радев прескочи и ДПС, и "Възраждане", за да даде третия мандат на ПЕТАТА политическа сила.

Държавният глава вече сякаш има създаден навик в това отношение, въпреки пререканията си с ръководството на социалистите. В някаква степен може би се опитва да не отблъсква от себе си електората на "столетницата".

Правителство с мандат на БСП обаче в момента изглежда невъзможно. Преговорите с ГЕРБ-СДС около първия мандат не доведоха до нищо, а отношенията с "Продължаваме промяната" се влошиха значително през последните месеци.

Корнелия Нинова трудно може да влезе в ролята на обединител. Вместо това трети мандат за БСП би означавал те да са средството, с което Радев отново да прати всички в предизборен режим и да продължим със служебните кабинети.

 

В заключение...

 

...можем да кажем, че изгледите при трети мандат никак не са обнадеждаващи. Напротив, стигне ли се до връчване на такъв, рязко нараства вероятността от нови предсрочни избори.

Избори, които нито една партия - освен "Възраждане", за които този хаос е възможност да повишат резултата си - не би следвало да иска.

Не само заради рисковете от по-слабо представяне, че дори изпадане (в случая на "Има такъв народ") от парламента. Но и защото нови избори ще направят преговорите за евентуален кабинет и необходимите компромиси още по-трудни, тъй като партиите ще трябва да се съобразяват с местните избори през есента.

Каква е ползата за президента от нов вот? Ако съдим по записите от заседанието на ПП, Радев така би имал възможност да засили позициите си и в местната власт, било то за момента и чрез проксита - "независими" кандидати и местни организации.

 

По-важното е, че нов вот ще затрудни още повече каквото и да е партньорство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, т.е. обединения фронт на двете най-големи политически сили срещу него.

 

Проблемът в цялата ситуация е, че това, което може да е добро за един човек, трудно може да се определи като добро за цялата държава.

Дори онези, които доволни от кабинета на Гълъб Донев, трябва да признаят предизвикателствата от постоянен цикъл на избори и липса на нормално функциониращ парламент. Най-малкото скоро ще бъде юни, а караме с бюджета от 2022-ра...

 

 

Антон Биров

Станете почитател на Класа