Да се подхлъзнеш на гела

Да се подхлъзнеш на гела
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.05.2023
  • Сподели:

"Започвам вече да виждам логиката зад репликата "Ред в хаоса", ми казва колегата, докато обсъждаме случващото се в политически план.

 

 

Проектокабинетът за правителство от втория мандат изглежда сякаш виси на косъм, след като депутатът Радостин Василев обяви, че ще напусне парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в знак на несъгласие с общите действия с ГЕРБ-СДС.

Напускането на един народен представител само по себе си не притежава чак такава разрушителна сила, че да бутне проектокабинет, почиващ на толкова много компромиси и от двете страни.

Въпросът е, че с тръгването си от групата Василев пусна един скандално звучащ запис за това как Кирил Петков и Асен Василев обясняват как ще сработи това правителство с ротационен премиер и каква потенциално ще е цената на подкрепата на ГЕРБ.

Въпросният запис - част от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната" - не казва почти нищо, което редица анализатори и коментатори досега да не са казвали.

Изнесено "от кухнята" обаче, подобно нещо звучи скандално - като тайна завера, която е била разкрита за очите на широката публика. Един вид "мръсните тайни излизат наяве".

Макар до момента и ГЕРБ-СДС, и хора от ПП-ДБ да посочват, че това са опити да се провали проектокабинетът с премиер на ротационен принцип, стабилността на този проект лесно може да бъде разклатена.

Едва ли в ГЕРБ са доволни, че подобни записи виждат бял свят, тъй като подливат вода както и на двете политически сили, така и на самия нероден още кабинет.

Пуснатите от Радостин Василев записи, коментарите за шефовете на службите и как те ще бъдат сменени с хора, "одобрени" от "посолството" - всичко това вече се зарежда като общ тон на коментарите на хората, които на първо време не искаха това правителство да се случва.

И никой не може да каже дали в един момент това няма да натежи твърде много и да катурне каруцата, още преди да е тръгнала тя по своя път. В един момент и ГЕРБ, и ПП, и ДБ могат да преценят, че се трупат твърде много негативи с общите действия помежду им. И просто не си заслужава да се продължава по-напред.

Разбира се, все още плановете за правителство "Денков-Габриел" са в сила, но рисковете са налице. И те трябва да бъдат адресирани достатъчно бързо. 

На дъното на всичката тази кал, която хвърчи покрай скандала, няма как да не видим един извод - че тези драми можеха да бъдат избегнати, ако "Продължаваме промяната" държаха достатъчна вътрешна дисциплина сред лансираните от тях кадри.

Това е проблем за цялата коалиция ПП-ДБ, която е съставена от около 7 отделни партии, заедно с други граждански формирования. Подобен модел на политическа формация предполага от една страна по-голям електорален обхват, но върви ръка за ръка и с нуждата от повече консенсус и налагането на ред.

С други думи - трябва да внимаваш какви точно хора лансираш на предни позиции като водачи на листи - може ли да се разчита на тях и дали в един момент няма да се обърнат и да ти извъртят някой византийски номер.

Още по-сложна е задачата, когато гледаме към сектора на градските демократи, където и избиратели, и голяма част от политиците се гордеят с това, че са независими и партийните централи не могат да им казват какво да правят и какво да говорят.

 

ВИДЕО: https://static.webcafe.bg/uploads/videos/converted/24/8524.mp4

 

Тук идва и проблемът - без ред и йерархия в политическите формации може да се случат множество необмислени действия и изказвания. Включително това някой да обяви, че напуска коалицията с гръм, трясък и изнесени записи от вътрешни разговори. 

Ясно е в случая, че ПП имаше своите причини да лансира Радостин Василев, след като той така шумно напусна "Има такъв народ" в края на 47-ото Народно събрание заедно с част от съпартийците си. Подкрепата за кабинета на Кирил Петков не е била безплатна.

Решението обаче да излъчат Василев като водач на листа и да го изкарат на преден план, както и очевидно да го включат в онлайн заседанието на Националния си съвет, сега се показва като тежка кадрова грешка за "Продължаваме промяната".

За такива издънки в политиката се плаща. И нахилените лица на парламентарната група на "Има такъв народ" сега са най-малкото, което ще последва.

Във времена на разпокъсани парламенти, на политически хаос и кризи ще успяват тези, които съумяват да прожектират сила и стабилност пред своите електорати.

Сегашната ситуация с ПП и Радостин Василев показва всичко друго, но не и сила. Напротив, представя едно усещане за хаос и липса на ред, поставяйки съмнение доколко формацията може да управлява държава, когато не може да управлява собствените си депутати.

Това е едно от изпитанията, с които "Продължаваме промяната" и техните партньори от "Демократична България" трябва да се справят, ако искат да преодолеят сегашния удар - да намерят как да излязат от тази позиция на слабост и несигурност.

Според мен пътят към това преминава през успешното прокарване на правителство, което да започне да върши работа и да постига резултати. 

Дали има "тъмни сили", които се опитват да провалят усилията за формиране на правителство? Най-вероятно да. Дали се използват подмолни ходове? Който не очаква подобно нещо от политиката по принцип, значи най-вероятно не е наясно къде се намира.

Ако ПП-ДБ искат да оцелеят в сегашния хаос, трябва да намерят силите и уменията да преодоляват такива препятствия по пътя си и да се научат да постигат целите си.

Или казано с други думи - крайно време е коалицията да се фокусира върху важните неща, да затегне редиците си и да започне да върши реална работа.

"Ред в хаоса" може да е идея на политическите им опоненти и не-точно-коалиционни партньори от ГЕРБ, но в случая на ПП-ДБ един такъв принцип може само да помогне.

 

 

 

Стоян Попов

Станете почитател на Класа