"Невежеството е сила, неутралитетът е мир"

"Невежеството е сила, неутралитетът е мир"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.05.2023
  • Сподели:

Ако човек тръгне да слуша опорните точки, викани по време на похода за "мир" и "неутралитет", може да остане с впечатлението, че Европейският съюз е едно огромно зло, което със сила управлява над България, отнемайки всяка свобода на държавата ни, а само преди малко над година е нахлуло и в Русия и убива невинни.

 

 

Затова и "стотиците хиляди" участници в похода с вдигнати високо икони и православни кръстове крачат смело, за да замерят сградата на Европейския дом с червена боя, заявявайки своята гражданска позиция.

Проблемът идва, когато човек влезе отново в реалността и види, че всъщност става въпрос за просто 200-300 демонстранти, чиято кауза за неутралитет е просто зле прикрита путинофилия, избиваща на вандализъм.

В този протест виждаме твърде ярко всички принципи на Оруеловата държава от книгата "1984" - "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила". Буквално всеки един от тези принципи е приложен на практика.

Русия нахлу в чужда държава, за да пази мира и да спасява угнетени хора, изпращайки им своите войници да ги тормозят и изнасилват.

Държавата, която прави всичко възможно по силите си да смаже какъвто и да е глас на опозиция и арестува неудобни хора за щяло и нещяло, иска да спасява света от демократичните му устои. 

За да стигнем и до проруските говорители, които продължават да бълват откровени лъжи, конспиративни теории и ярки глупости, представяйки ги като "алтернативна истина".

Организаторите на протеста умело използват типичния за страната ни пацифизъм и страховете, че войната може да достигне и до нас, за да прокарват тезите, че всяка дори най-нищожна подкрепа за Украйна може да ни изпрати на предните линии на военния конфликт. Въпреки всички доказателства до момента, сочещи обратното.

Оттам спекулират, че един следващ редовен премиер от някоя от системните партии ще бъде марионетка на Запада, готова веднага да изпрати български войници в Украйна, нищо че до момента нито една чужда държава не е вкарвала свои войски в конфликта.

Повече от година след началото на пълномащабната руска инвазия абсолютно всички апокалиптични предсказания на проруските оратори бяха опровергани. Нито Русия превзе Киев, нито огромната ѝ мощ затри НАТО, нито Западът замръзна след тежката зима без руски газ.

И все пак тези хора са готови да продължават да повтарят отново и отново лъжите, идващи от Москва, да изкривяват истината и да проповядват откровени нелепици, развявайки над тях каузата на мира. 

За какъв мир и за какъв неутралитет можем да говорим, когато на "похода" продължават да се веят руски знамена, а хората вътре говорят колко велик е Путин... 

Ако погледнем исканията на протестиращите, можем да стигнем до извода, че демонстрантите там ще са особено доволни, ако България демонстративно се разграничи от всичките си партньори, изолира се едно хубаво в името на това уж да работи с всички и започне да игнорира всичко случващо се наоколо и всички нови заплахи за сигурността на страната.

Как това ще спомогне за постигане на мир във военния конфликт с Украйна? Едва ли дори някой от демонстрантите може да каже точно и ясно.

Резултатът от целия този цирк на абсурдите може и днес да се види и по фасадата на Европейския дом - големи червени петна на войнственото невежество. 

Ако има нещо положително от цялата тази картина, то това е, че изблиците на агресивен неутралитет всеки следващ път събират все по-малко и по-малко последователи.

Надеждата е, че все повече хора виждат как идеите за мир и пацифизъм тук са силно опорочени и извратени и служат единствено на каузата на руската агресия.

Александър Петров

Станете почитател на Класа