Проф. Витанов: Часовникът тиктака! Ако юрушът не почне до края на месеца...

Проф. Витанов: Часовникът тиктака! Ако юрушът не почне до края на месеца...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.05.2023
  • Сподели:

Проф. Николай Витанов даде кратка информация за политиката и войната към днешна дата.

 

 

 

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 10 май 2023 г.

Навън си вали и е студено за сезона. Това добре пасва на обстановката както в политиката, така и във войната.

Българската политика си върви. Разходките па татамито продължават. Помните какво съм ви писал още преди изборите – Борисов ще има гласове за правителство, друг е въпросът дали ще направи. Ако ще направи, то ще е експертно-програмно, а не политическо. И няма да е с ПП/ДБ, а с другите партии. Но за целта ще трябва да се разбере с БСП, където е ключът за това правителство. Ами, гледаме какво ще стане.

Сега за войната. Чакаме си юруша. Както виждате, той си наближава. Руснаците нанасят масирани превантивни удари, както ви писах, успехите на украинския опит за война с дронове ще са ограничени. Ето, ограничени са.

Украинците бавят юруша и на всеки 5 дни губят по една бригада. Това от началото на април, в резултат на което досега безвъзвратните загуби са 7 бригади. Писах ви, че руснаците давят в кръв този юруш, преди да е започнал. Та, докато чакаме юруша, правим анализи съгласно Клаузевиц.

Има юнаци, които се опитват да пишат, че Клаузевиц бил вече остарял и не бил подходящ за съвременната война. Тази война обаче си е точно по Клаузевиц. Няма използване на оръжия за масово поразяване, няма масивно използване на авиация. Дроновете може да ги разглеждаме като далекодействащи артилерийски системи. И ето ни я, класическата окопна война с използване на артилерия. Баш по Клаузевиц.

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 10)

Ще пропуснем разсъжденията на Клаузевиц за войната в планините, защото войната, която анализираме, не е такава. Важна е обаче бележката му, че отбранителната война е до време, докато се постигнат първите крупни успехи. След това войната трябва да стане нападателна, за да се постигне победа.

Защото, пише Клаузевиц, ако се подлагаш на ударите на противника и нито веднъж не удряш, в края на краищата ще отслабнеш и ще загубиш войната.

Това е сухата теория за днес, да видим как се прилага от двете страни във войната. Моето впечатление е, че руснаците прилагат по-добре доктрината на Клаузевиц. Засега те са в отбрана на южния участък на фронта и атакуват в Донбас. Отбраната на южния участък на фронта, съчетана с преградата от голяма река, изтощава украинските сили.

В Донбас действат две месомелачки – при Бахмут и Авдеевка. За украинците, войната е отбранителна, но както е казал Клаузевиц, това е до време. Виждате, как резервите им изтъняват и всеки нов ден намалява обхвата на планирания юруш.

Ако юрушът не почне до края на месеца, той може да се спихне, съвсем по Клаузевиц, който ни казва, че не може безкрайно да се подлагаш на ударите на противника, без да предприемеш настъпателни действия. Гледаме.

А юрушът не почва. Украинската армия я напъват да даде решителното сражение и то при условия, неизгодни за нея според Клаузевиц. Като нямаш достатъчно капацитет, превръщането на отбранителната война в нападателна при липса на условия за това е тежка грешка.

Ако ще има юруш, той трябва да почва максимално скоро. Часовникът тиктака и на всеки 5 дни украинците имат по 1 бригада безвъзвратни загуби. Ще кажете, какво пък толкова. Ами за 1 година, това са 65 – 70 бригади. В Украйна няма да останат мъже. Затова, американците правилно са решили – докато ги има тези бригади, юруш.

Тук може да дойде обаче проблемът на фон Молтке – загубата на 30 бригади от украинците в този юруш ще отвори голяма дупка на фронта. Гледаме. Юрушът трябва да почва. Максимално скоро. Или руснаците ще го удавят в кръв, преди да е почнал. Както виждате, те почнаха вече да го давят в кръв.

Да спрем дотук. Поглеждаме към Крякан фон Юрдековиц за анализ за войната. И днес няма-а-а. Кряканчо не може горкия анализи да прави. Кряканчо може величествено да бълбука калта в локвата, като изпуска въздух от човката. И толкоз. Никаква фантазия, никаква креативност. Вариации на тема - Витанов бил грозен и глупав. Аматьори.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 130)

караме нататък с управлението на политическия конфликт. И тъй, разбрахме, че без политически конфликти няма как да се мине. Като не може да го предотвратим, поне да го управляваме. Има 9 методики за разрешаване на политически конфликти. Караме по три всеки ден. И тъй днес ще споменем

Методика 4 - Конфронтация и търсене на твърди решения на конфликта, водещи до поражение на противника. Това опитват ПП/ДБ, само, че за да успееш в това, трябва да си по-силен от противника. А те не са. Затова и не им се получава.

Методика 5 – изместване на конфликта в друга плоскост. Наблюдавахте го това в последния месец и в даже в последната година. В началото конфликтът беше така – всички срещу ГЕРБ. После започна полекичка да се измества плоскостта на конфликта и днес не са всички срещу ГЕРБ.

Даже ГЕРБ може и да направят правителство, но не политическо, а експертно-програмно и така да засилят тенденцията за изместване на конфликта. За изместване де, не за решаване.

Методика 6 – Приспособяване, тоест една от страните самостоятелно изработва решения за урегулиране на конфликта, които да са приемливи за всичко страни в конфликта. Такова животно у нас нема. Каквито и решения да се изработят, те са все неприемливи. Гейнио Балканерски без конфликт да живее не може.

Та, методики много, а конфликтът си продължава. Не се прилагат методиката както трябва значи.

Хайде стига за днес.

Следва малко социална динамика от книжката

ВИТАНОВ, СОЦИАЛНА ДИНАМИКА БЕЗ ФОРМУЛИ 2008 ГОДИНА (ден 2)

.... Все още много математици и физици не са наясно с големите възможности за изследвания и приложения в областта на сложните системи. От друга страна, много социолози все още не познават възможностите на методите на съвременната математика и физика. Получава се празнина. Целта на тази книга е да запълни част от тази празнина, а именно, празнината, свързана с идеите ....

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка. Писано преди 15 години.

И въпреки, че е писано преди 15 години си е актуално и днес. И днес всеки си чака, каквото си знае. На българския социолог математически методи много не му трябват, пък са му и мътна Индия, дето има една приказка. Мътна Индия за българските математици и физици са и възможностите за изследване на социални и икономически системи. Тук таме има по-някой.

Да се надяваме, че демонстрацията на Витанов при борбата с Ковида ще пръсне малко светлина в тъмната Индия и ще започнат повечко изследвания. Нали искате слава, колеги мои. Искате, де искате, колкото и да се криете, тая работа е описана още във великите китайски книги отпреди 2500 години.

Ами като искате, трябва народът да ви я даде. Направете нещо, от което народът разбира. С чокане в тъмната Индия няма да стане. Напред към изследването на сложни икономически и социални системи.

Между другото, на страница 21 от книгата има цитат

Няма измъкване от природните закони.

Цитатът е от много известна личност. За домашно – да се сетите от кого е.

Спираме за днес.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 293. Я-а-а-а-а, станаха 9 месеца, Още седмица и ще станат 10 месеца.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 397. 1 година и 32 дни – 13 месеца значи Вече имаме прогноза на Витанов, чиято валидност доста прехвърли 1 година. Летвата за тези, които ще анализират и прогнозират следващите пандемии е вдигната доста високо. И още ще се вдигне.

Та в тая рубрика подкарахме теорията и практиката на конфликта.

Въпрос – има ли логика в конфликта?

Има ами. Във всеки конфликт има логика. Тази логика не зависи от участниците от конфликта. Същността на тази логика е във верижния механизъм действие-противодействие , използван от участниците в конфликта. Проявата на тази същност са етапите на конфликта. По народному казано: същността на логиката е, че си грухат главите. Проявата на логиката е, че грухането преминава през етапи, докато се уморят.

Оттук е излязъл законът, който ви обяснява защо конфликтите па нашите земи са безкрайни:

Закон за логиката на безкрайни български конфликт: Луд умора няма. Пие вода и продължава.

Логиката на конфликта не зависи от действията на участниците. Няма значение какво правят, важното е да върви верижната реакция: действие — противодействие. Какво правят страните в конфликта не засяга логиката му. Засяга структурата и динамиката на конфликта.

Пример — тригодишният ни политически конфликт. Действие — противодействие, действия — противодействие. И доби конфликтът балканска структура и динамика. И балканска безкрайност доби. Пък после се чудите, що трудно ще се реши. Ами турете прът в колелетата на механизма действие — противодействие и ще се реши.

Ама как да турим прът? Е, сега и на това ли да ви уча. Да туреш прът означава едната страна да не може да действа и да противодейства, ако са две страните в конфликта. Веригата действие — противодействие спира, логиката на конфликта изчезва и той се разрешава. Ама одма, дето има една приказка.

А-ха-а-а-а, да турем прът значи в колелетата на верижния механизъм. И кой ще го тури тоя прът? Е, гледайте де, все ще се намери кой да го тури. Виждате, че пак успях да завърша весело обсъждането на много тъжни за нашата действителност неща.

Хайде стига за днес, че почва парламентарният театър, а той не е за изпускане.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да ви подминават.

 

Станете почитател на Класа