За трите източника на конспирологията

За трите източника на конспирологията
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.03.2022
  • Share:

Малцина знаят, че някога е живял австрийският благородник от хърватски произход, Франц-Йоахим фон Заговор; 1776 - 1839. Той беше служител за специални задачи при последния император на Свещената Римска империя и първия император на Австрия Франц II, а след това ръководител на комисията по петициите при неговия наследник император Фердинанд I. Отблизо наблюдавайки посредствеността на своите шефове и интригите на техния вътрешен кръг, той формира твърдото мнение, че движещата сила на историята не е силата на необходимостта или волята на лидерите, а тайните конспирации на втория или третия етаж на властта.

 

В края на 1830-те той публикува памфлет: Die Fehler in der Ehepolitik als Ursache für den Zusammenbruch des Reiches (Грешките в брачната политика като причина за падането на империята) и книгата: Geheime Hebel und unsichtbare Fäden. Die Rätsel und Antworten auf politische Siege und Niederlagen, insbesondere in Österreich und Frankreich um die Jahrhundertwende ”(Тайни лостове и невидими нишки. Загадки и разгадки на победи и поражения, особено в Австрия и Франция в началото на века).

 

Тези идеи през ХХ век, в ерата на господството на марксизма, фройдизма, социалдарвинизма, геополитиката и теорията на цивилизациите, бяха забравени за дълго време, но напоследък те стават все по-популярни и носят името на своя създател: "Теорията на Заговора".

 

Разбира се, това е шега.

 

Въпреки че се страхувам, че някой ще го вземе и ще цитира сериозно – както беше с историята за Сталин, Труман и разделянето на луната. Писателят Роман Арбитман написа фантастична история през 1993 г. за това как Сталин на Потсдамската мирна конференция през 1945 г. предлага на американския президент Труман да поделят Луната на сфери на влияние. Писателят измисли дори името на американски преводач, който никога не е съществувал, и името на неговите „мемоари“, в които уж се разказва за това.

 

И сега се снимат документални филми (вече са направени три!) и се правят телевизионни предавания, в които възрастни, уж сериозни специалисти, с учен поглед се позовават на измислената книга на не по-малко измисленото лице. И никакви опити на автора на тази фантазия да върне хората на почвата на реалността не бяха успешни.

 

И това е разбираемо. По същия начин опитите за противодействие на „теориите на конспирацията“ се провалят. Защо? Може би защото европейското ни съзнание във всичко непонятно търси някаква логика, нещо разумно, рационално, нещо, което може да се обясни ако не на пръсти, то поне с ясни и категорични думи. Както казва старият Мюлер: "те се срещнаха, тя каза, той предаде."

 

Не случайно споменах европейското съзнание. Не съм голям експерт по индийската, китайската и японската мисъл, не съм експерт по дзен, брахман и дао – е, прочетох няколко книги от поредицата „Библиотека на световната философия“ - но ми се струва, че в тези култури има някакъв вид култ към обективната ирационалност. Ветровете на вселената разнасят пясъка на съдбата, колелото на самсарата се върти и Дао, което може да се изрази с думи, не е истинското Дао.

 

Може би именно този леко аморфен и фаталистичен подход към живота и съдбата отговаря много по-добре на предизвикателствата на нашето време, отколкото нашата досадна европейска логика, това проклето „ако...,то тогава...“, това е болезненото наследство на Аристотел. Нашето мислене се основава на така нареченото „основополагащо предположение“, формулирано от Лайбниц през 1714 г. (но отдавна се корени в цялата традиция на европейския мироглед, започвайки от древните гърци).

 

Ето го: „Нито едно явление не може да бъде истинско или реално, нито едно твърдение не е вярно – без достатъчна причина защо това е така, а не иначе, въпреки че тези причини в повечето случаи може да са ни неизвестни.“ Краят на тази страхотна фраза - след думата "въпреки" - обяснява много за произхода на теориите на конспирацията. Но повече за това по-нататък.

 

Междувременно: „Няма нищо без причина“, на латински „Nihil est sine ratione“, както го казва Лайбниц. Нека обърнем внимание на думата "ratio". Следователно под „основание” имаме предвид не „база”, „основа”, „матрица” или „исторически корени” – а именно рационалното, логическо обосноваване. Не толкова, повтарям, основата, колкото обосновката - почувствайте разликата.

 

И накрая: дори тези оправдания да са ни непознати, ние все пак сме убедени, че съществуват. Някой, най-често непознат за нас, е замислил, обмислил и реализирал всичко според своя таен, но абсолютно логичен проект.

 

Първият източник на теорията на конспирацията е непрозрачността на целия механизъм за вземане на големите решения. Непрозрачността на властта, казано накратко. Хората не разбират какво, как и защо се случва на съдбовния връх на държавата - и хората искат яснота.

 

Мой добър приятел, вече покойник, бивш министър, а след това бизнесмен, разказваше: „Имах чудовищни сривове и блокажи във фирмата си и разбрах нещо ужасно: в 99% от случаите проектите ни бяха провалени не от таен враг или „къртица“, натрапник или конкурент, а от елементарната бъркотия, безотговорност, глупост, мързел.

 

Но въпреки че хората не са чели Лайбниц, те все още са възпитани с това. Те не могат да се примирят с факта, че се случват грандиозни провали поради факта, че Маша е в отпуск по майчинство, Светлана е в болнични, имейлът е пропаднал, а Петя има час при зъболекаря в 16.30 ... Не, те търсят таен план! И, разбира се, го намират.

 

Следователно теориите на конспирацията са преди всичко дете на цензурата. В съветско време хората следяха реда, в който старейшините от Политбюро стояха на подиума на Мавзолея, и правеха глобални (макар и напълно безсмислени) заключения от това. Това са, така да се каже, „конспиративни теории отдолу“. Обикновените хора, включително умните анализатори, се опитват по някакъв начин да рационализират цялото това брауновско движение.

 

Но непрозрачността на властта поражда и, така да се каже, „конспиративни теории отгоре“. Вземащите решения също са склонни към теории на конспирацията. Херцен пише за Русия през 19 век: автократичната власт се обгражда с толкова плътен воал на тайната, че самата тя престава да различава очертанията на обектите. Можете да го наречете "феноменът на воала" (или "тонираното стъкло") - никой не ви вижда, но и вие сте почти сляп.

 

Не само обикновените хора виждат тайни топ конспирации там, където ги няма – навсякъде се откриват йезуити, паписти, масони, Ротшилди, Билдебергери и други (уж) агенти на „световното правителство”. По същия начин властите гледат на субектите, без да вярват в някаква обективност и безличност на историческите процеси.

 

Например, без да вярваме, че в бързо и успешно индустриализираща се Русия от края на 19-ти и началото на 20-ти век детската смъртност е намаляла рязко, което е довело до рязкото нарастване на населението, което новите промишлени предприятия не са могли да усвоят. Това води до безработица, масово недоволство, война и обща мобилизация, обезлюдени села и в резултат на това най-мощните вълнения и протести от 1905-1917 г.

 

Защо не вярват? Тъй като я няма тази "рационална обосновка", която се е настанила в мозъците ни, няма го свеждането на историята до общия знаменател на спокойното рационално мислене (което по принцип може и да не съществува).

 

И затова сега сериозни експерти със сериозен патос доказват, че голямата руска революция, започнала още през 1861 г. (между другото, Лев Толстой беше „огледалото“ тъкмо на тази конкретна революция, на индустриалната модернизация в огромната селска страна) е донесена отвън. Те доказват, че руският селянин е богобоязлив и царолюбив, а всичко, което се случи, са интриги на англосаксонците и германския генерален щаб. И като цяло (чувал съм това) - някои лоши хора плащаха на работниците от петербургските заводи рубла за ден на стачка и рубла за излизане на митинг. Чува се, звучи нещо родно и близко, за курабийките на Държавния департамент...

 

Вторият източник на конспиративна страст е често срещаната параноя. Не се страхувайте от този психиатричен термин. Уви, във всяка популация – от два до четири процента са психично болните хора. И не само невротици или склонни към депресивни реакции – не говорим за тях. Говорим за истински луди, при които и изтънчените толерантни психоаналитици, и старомодните груби психиатри са единодушно съгласни с диагнозата.

 

Психичното заболяване е точно такова заболяване като сърдечното или мускулно-скелетното; няма от какво да се срамуваш. Въпреки това, на човек с артрит не се препоръчва да бяга, а на човека с миокардит не се препоръчва да вдига тежести. Разбира се, това може да е личен (вероятно самоубийствен) избор - но резултатите едва ли ще представляват интерес за феновете.

 

Тук е абсолютно същото: не можем да забраним на параноика да съобщава на другите своите параноични конструкции. Но едва ли има смисъл да го слушаме толкова сериозно. Теорията на конспирацията – като обикновената ежедневна параноя – е вид компенсаторна логика. Опит за изграждане на последователна картина на света, където мигането на електрическа крушка в прозореца на съседа се свързва с цената на бразилския каучук и присъждането на Нобеловата награда за литература.

 

Параноикът не трябва да бъде разубеждаван: това са напразни усилия. По-скоро той ще ви вгради в своята система. По-добре просто кимнете с глава и си тръгнете по своя път. Трябва да призная, че е много трудно. Защото това трижди проклето „положение за обосноваване“ се загнездва в главите и на най-интелигентните и спокойни хора и когато някой греши, ние бягаме да го разубедим от същите рационални позиции. Забравяйки, че параноята (заедно с теориите на конспирацията) е вид химически чиста - и следователно отровна - версия на рационалността.

 

И накрая, третият източник на конспиративни теории е неудовлетвореното тщеславие и суета (на всяко ниво – в компаниите преди всичко). Теорията на конспирацията е инструмент за собствено възвеличаване, придобиване на самочувствие.

 

Малко хора знаят, че…“ казва домашният теоретик на конспирацията, повдигайки вежди и всички замълчават с уважение. Всеки иска да участва в тайното знание. Тази фраза „малко хора знаят...“ – особено в комбинация с втората любима конспиративна фраза „това безспорно следва от непубликуваните архиви…“ – убива всяка възможност за противоречие. Защото всъщност безкрайно малко хора знаят какво се крие в непубликуваните архиви. Но от тези архиви може да последва всичко.

 

Безсмислено е да се бориш с конспиративните теории – колкото безсмислено е да се бориш с изконната човешка страст да откриеш чуждата тайна, с желанието да изградиш свръхлогична схема и в същото време да се изфукаш пред събеседниците си.

 

Простата способност да прави разлика между Добро и Зло е много по-важна за човека от изучаването на тайните лостове и невидимите нишки. Нека да оставим това на австрийския чиновник Ф.-И. фон Заговор, особено след знаем, че и той е измислен герой.

 

 

 

Денис Драгунски, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа