Кой може да го демонтира? Защо Паметникът на Съветската армия засега остава

Кой може да го демонтира? Защо Паметникът на Съветската армия засега остава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.03.2022
  • Share:

Паметникът на Съветската армия остава в центъра на София, след като Столичната община и държавата си прехвърлиха взаимно отговорността за това кой трябва да изпълни решението за премахване, гласувано още през 1993 г.

 

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари събуди отново 30-тодишния спор за мястото на паметника, който много българи наричат МОЧА, от Монумент на окупационната червена армия. Всички политически сили без БСП казват, че са съгласни паметникът да бъде преместен от центъра на София, но не са съгласни по въпроса кой трябва да свърши тази работа.

 

В четвъртък и Столичният общински съвет, и министърът на културата отказаха да се занимават с паметника. Мнозинството съветници в София отхвърлиха предложението да разгледат доклад за преместването на Паметника на Съветската армия (ПСА) от Княжеската градина в музей, съобщи "Дневник".

 

Граждани протестират срещу агресията на Русия в Украйна, като изписват Паметника на Съветската армия в центъра на София.

Граждани протестират срещу агресията на Русия в Украйна, като изписват Паметника на Съветската армия в центъра на София.

 

Най-голямата група, тази на ГЕРБ, отхвърли предложението с обяснението, че не е спазена процедура. Втората по численост група, тази на БСП, гласува последователно "против" и настоява ПСА да остане в центъра, а нейни представители редовно поднасят цветя пред него.

 

Темата беше повдигната отново от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, на чиято територия е паметникът. Ден след началото на войната в Украйна, той съобщи, че започва процедура по преместване, след като в Столичния общински съвет (СОС) всички без БСП вече подкрепят идеята. Той цитира позиции, изказани по време на дискусии в Съвета.

 

Трайков е избран за кмет от "Демократична България" (ДБ), чиито представители са най-активни по темата за преместването на паметника. Представителите на ГЕРБ обвиниха ДБ, че си прави политическа реклама и казаха, че не знаят каква стъпка се очаква от Столичния общински съвет.

 

Трайков им отговори от Фейсбук, че ако смятат решението за премахване от 1993 г. за валидно, "да кажат на кмета г-жа [Йорданка] Фандъкова да го изпълни - на тях вероятно не би им отказала".

 

В решението от 1993 г. пише, че Столичният общински съвет "възлага на кмета на Столичната голяма община да проведе необходимите процедури за демонтаж на скулптурните фигури и барелефи от паметника на Съветската армия".

 

ГЕРБ отхвърлиха този призив с обяснението, че паметникът е държавна собственост, а не общинска.

 

"Молбата ми е оттук нататък всички въпроси с преместването на Паметника на Съветската армия да се отправят към четирима човека – Кирил Петков, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов," каза зам.-кметът на София Мирослав Боршош. Цитираните от него четири имена са лидерите на четирите политически сили, които сформират правителствената коалиция.

 

Министърът на културата Атанас Атанасов ("Продължаваме промяната") каза по-късно в четвъртък, че документите за собствеността на паметника ги няма. Това стана по време на заседание на парламентарната комисия по култура. Атанасов се обяви против "разрушаването на каквито и да е паметници", съобщи БНР.

 

"Може би преместване - да, но не съм аз човекът, който самосиндикално ще реши къде е мястото на този паметник. Всъщност народът трябва да каже където му е мястото".

 

Няколко дни по-рано областният управител на София-град Иван Кючуков ("Има такъв народ") разпространи позиция по темата. Според него паметникът е държавна собственост и има съставен акт за държавна собственост още през 1947 г. Интересен детайл е, че паметникът е построен няколко години по-късно, през 1954 г. Кючуков твърди още, че според Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация трябва да има консултации с Москва.

 

Граждани протестират срещу руската агресия пред паметника.

 

Граждани протестират срещу руската агресия пред паметника.

 

"Дневник" припомня, че това "не е войнишки паметник, тъй като в него не са положени тленни останки на загинали войни" и затова не попада в обсега на договора между България и Русия.

 

Изданието цитира и протокола от заседанието на Столичната голяма община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 г., когато е взето решението за построяването. В него пише, че паметникът се изгражда с цел "да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно значение".

 

След декларираната в четвъртък от ГЕРБ подкрепа за преместването на паметника, Гражданската инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия коментира във Фейсбук развитието.

 

"Бавно и славно МОЧА отива все по-сигурно към полагащото му се място в музея и извън центъра на прекрасната Княжеска градина". Гражданската инициатива настоява "да бъде сложен край на окупацията на това централно градско пространство".

 

Паметникът събира редовно протестиращи срещу политиката на съвременна Русия и президента Владимир Путин. В последните две седмици той е постоянно изписван с думите "убийци", "окупатори", "Путлер" и други.

 

Станете почитател на Класа