Изборите в България: за да не дойде нов кабинет "Беров"

Изборите в България: за да не дойде нов кабинет "Беров"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.07.2021
  • Share:

Има опасност след изборите на 11 юли България да се окаже с нов кабинет "Беров". За да не се случи това пътят е един: управленска коалиция на протестните партии – с или без парламентарно мнозинство

 

 

 

Партиите на протеста – "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ), "Изправи се, мутри вън" – се възприемат като коалиционна алтернатива на досегашната власт. В действителност обаче те са много далече от коалиция, просто защото не си говорят и не готвят нищо предварително заедно. Вероятният мандатоносител ИТН чака резултатите от вота в неделя  и стриктно следва енигматичната си линия на поведение – ще кажем какво ще направим като му дойде времето.

 

Началото е поставено от служебния кабинет

 

А времето за сформирането на нова управленска коалиция, дори и следизборна, започва да тече доста преди да стане ясно кой колко депутатски мандата е спечелил. В противен случай дори само намерението за такава изглежда несериозно.

 

Договарянето на политики трябва да предхожда договарянето на дяловото участие на всяка от трите формации във властта. То би осигурило легитимност и стабилност на управленската алтернатива. Смяната на управлението сама по себе си не може да гарантира както  „изчегъртването“ на Борисовия модел, започнато успешно от служебното правителство, така и създаването на трайни условия за развитие на страната според върховенството на правото и според управленски приоритети, които да осигурят ускорен икономически растеж.

 

Ще стане ли Демократична България четвърта политическа сила?

 

Въпреки големите различия помежду им, в намеренията на протестните партии за реформи има общи знаменатели. Например – за наследството на управлението на Борисов: трите формации могат да предизвикат парламентарно и наказателно разследване на престъпления. Или за начални стъпки за съдебна реформа: въпреки че ИТН иска пряк избор на главен прокурор, което най-малкото изисква сериозна конституционна промяна, трите формации могат да направят първи стъпки за отстраняването на Иван Гешев – чрез промени във Висшия съдебен съвет.

Ще поемат ли от Има такъв народ отговорността за съставяне на правителство?

Могат също да извършат сериозна реорганизация на спецслужбите, да подготвят преизчисление на пенсиите според актуален осигурителен доход, да очертаят приоритети за парите от ЕС в новия програмен период, и пр. И всичко това може да стане преди и по време на разговорите за съставяне на правителство. Нещо повече, договарянето на политики може да улесни процеса по конструиране на властта и да убеди гражданите, че управленската алтернатива е реална, стабилна и отговорна.

Възможните сценарии след 11 юли

Главният проблем обаче се оказва колко ще спечелят трите формации. Лидерите на ИТН Станислав Трифонов и Тошко Йорданов залагат главно на варианта за парламентарно мнозинство от 121 депутати на трите протестни партии. Това действително е най-чистата опция за управленска коалиция. Но ако не бъде спечелено парламентарно мнозинство, едни избори „до дупка“ до постигането на заветните 121 гласа ще означава бягство от отговорност и ще затвърди подозренията, че те изобщо искат да влизат в управленска коалиция. И на мнозина ще им просветне – ето защо са бягали от предварителни разговори за коалиция. И колкото и технологично примамлива да е перспективата за нови предсрочни избори заедно с президентските наесен, това може да доведе до обратния резултат: ниска избирателна активност, отлив на избиратели от ИТН и превръщане на комичния за мнозина слоган на ГЕРБ за ред в хаоса в мощен призив за реставрация.

 

Най-малкият общ знаменател

 

Затова по-вероятно е при липсата на 121 протестни депутати да попаднем в ситуация на изсулване от пряка отговорност. Твърде вероятно изглежда ИТН да кажат: ние сме за чиста игра и нови избори, но понеже всички сте против, а и за да не харчим пак пари за нов вот – ето, ще подкрепяме правителство, но то няма да е наше. ДБ изглежда също ще откаже да участва в правителство с неясна програма и мнозинство и ще го подкрепя ограничено и под условие по политики. ИСМВ вероятно ще приемат да са мандатоносител, защото като най-малки няма какво да губят.

 

Този кабинет в най-добрия случай би бил продължение на служебния кабинет, а с подкрепата си за него президентът би компенсирал дефицита на ясната парламентарна подкрепа.

 

Има такава отговорност

 

По-лошия вариант обаче е това да се окаже кабинет ала Беров, чийто конци дърпат ДПС и олигарсите. А те вече са заложили на други коне в надбягването. Румен Радев тогава може да се окаже в ролята на наивника Желю Желев, който лансира един сламен човек начело на правителство, при което мутрите завладяха държавата

 

За да не се случи това, пътят е един: управленска коалиция на протестните партии – със или без парламентарно мнозинство, но с ясна програма и съотговорност за управлението. А журналистите би следвало да задаваме на представителите на трите партии неотклонно един и същи въпрос: кога най-сетне ще започнете да преговаряте?

 

 

Станете почитател на Класа