Петков като Плевнелиев, Росенец и барбекю. 2021 г. копира 2009-а

Петков като Плевнелиев, Росенец и барбекю. 2021 г. копира 2009-а
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.07.2021
  • Share:

2021 г. повтаря удивително 2009-а. Разликата е една. Тогава бе коронован Бойко Борисов, а сега детрониран. До лятото на 2009 г. управлява тройна коалиция. Година (точно година!) по-рано стартира екшън с незаконно пристрояване на сарай. Щурмът му се превръща в тест за дългоочакваната „промяна“.

 

 

Българите искат да разберат ще я има или не, носи ли я Бойко Борисов. Тогава столичен кмет, той е усърден щурмовак. Помага му т.нар. градската десница. Неин сигнал в общинския съвет отприщва скандала. Борисов дава всичко от себе си – за пръв път някой посяга на сарая. Сараят - символ на модела! Българите припознават „промяната“.


През лятото на 2021 г. сарай отново е символ на модела. Атакуван е. Залисиите пак стартират година по-рано. Замесена отново е градската десница. Събитията са тест за „промяната“. Щурмоваците са припознати за носители. Сред тях и президентът – иска НСО да свали охраната на сарая, „за първи път“ някой посяга.

 

Петков като Плевнелиев, Росенец и барбекю. 2021 г. копира 2009-а


Един млад мъж се харесва на българите през 2009 г. Физически симпатичен, той вдъхва оптимизъм, усмихва се. Развива бизнес чрез международно партньорство, олицетворява интелигентната мечта на българите – честен предприемач, не мутра, образован, доказал се у нас и при свободна конкуренция в чужбина. Той е от банката кадри на Борисов – министър. Произлиза от прозападните бизнес среди. Непоколебимо ревизира миналото, лъчезарно гледа в бъдещето. От първия ден представлява огромен политически капитал. Трупа рейтинг. Българите искрено го харесват. Щом промяната носи такива като него, значи наистина е промяна.


През 2021 г. също има физически симпатичен, лъчезарен, усмихващ се и вдъхващ оптимизъм честен предприемач. От прозападните среди е, високо образован, доказан. От банката кадри на президента Радев  – министър. Непоколебимо ревизира миналото, гледа в бъдещето. И той представлява огромен политически капитал. Трупа рейтинг, вече е спряган за премиер. Българите искрено го харесват. Щом промяната носи такива като него, значи наистина е промяна.


През 2009 г. смяната на властта се извършва чрез печата на САЩ: „Помагаме на България в борбата с корупцията“. Борецът Борисов, видно от разсекретените грами Уикилийкс впоследствие, е трябвало да бъде „обязден“. И да реализира интересите на САЩ, вместо пълната с проруски елементи тройна коалиция. Поне двама от първите министри на Борисов (Плевнелиев, Трайков, а и Дянков) са директно излъчени от американското лоби у нас.


През 2021 г. никакви тайни грами не са нужни, за да се види, че смяната на властта се извършва отново с американски печат: „Помагаме на България в борбата с корупцията“. Голяма част от служебните министри, със сигурност и редовните след изборите, ще бъдат излъчени от американското лоби. Те изместват Борисов. Неговият срок на годност изтича и няма смисъл повече да бъде язден. Лозунгът „Помагаме на България в борбата с корупцията“ е използван от САЩ още през 2001 г. Тогава е натирен Костов, станал неудобен с отказа да приеме бежанци при войната на НАТО срещу Югославия.


Първите месеци на новата власт през 2009 г. са съпътствани от невиждани разкрития за предишната – обръчи, далавери, шуреи, баджанаци... Гонят ги, те се окопават. На бял свят излизат подслушвания, контролиран вот... Таран на „разчистването“ е ципремиерът и вътрешен министър. Всеки ден се правят разкрития за злоупотреби на старата власт. Тя влиза в обяснителен режим и се дискредитира още повече.


И през 2021 г. новата власт стартира с невиждани разкрития - обръчи, далавери, калинки... Гонят ги, те се окопават. Подслушвания, контролиран вот... Таран е вицепремиер и вътрешен министър. Всеки ден разкрития... Старата власт влиза в обяснителен режим, пътьом към забвението.


През 2009 г. българите са буквално хипнотизирани от промяната. Магически, физически и метафизически – вярват й. Нищо не може да ги убеди, че новото е като старото. Сарай, борба с корупцията, лъчезарни честни лица като оня министър – как ще е като старото? Повечето от „разкритията“ са без доказателства, пушек – но кой ти обръща внимание при това грандиозно разчистване на корупцията? При „промяната“ са забелязват и „гнили ябълки“. Например земеделският министър, обект на прокурорски проверки като служител в столичната община по-рано. Но...: “Не може всичко да е идеално“, казват хипнотизираните българи.


„Не може всичко да е идеално“, казват и през 2021 г. по адрес на някакъв си шеф на НАП. Подслушвания без доказателства вече месец, пушек...„Не може всичко да е идеално“. Хипноза.


През 2009-а сараят бе в Бояна. След години му бе съборено единствено барбекюто. Лъчезарният министър вдъхновител се казваше Росен Плевнелиев. След време приключи политически като посмешище. Нищо от разкритията не се доказа. Корупцията остана все така огромна, както и „огромната непримиримост“ на САЩ да я прочистят. Някои неща наистина са константни у нас – непоклатимостта на Доган, градската десница като инструмент на „промяната“ и.... непоколебимата вяра на българина, че нещата наистина се променят.


Вместо Плевнелиев е Кирил Петков. Бойко Рашков изчегъртва, а не Цветан Цветанов. Сараят не е в Бояна, а на Росенец. Не барбекюто, а биокраставиците на Доган са сериозно заплашени. Малко ли е, народе?

 

 

Искрен Вълчев

Станете почитател на Класа