Пулев искал реванш? Май много го биха и не му се отрази добре…

Какво показват фактите и защо българите се изпокараха

С изказването на Пулев от вчера, че ако Джошуа бил мъж на място, щял да му даде реванш, остави впечатление на напълно неадекватен объркан човек и даде повод за нови спорове.

 

След като месеци преди мача с Джошуа, отлаган два пъти, Пулев казваше, че бил готов, как щял да го бие, превъзхождал го, сега каза пред Би Ти Ви, че съжалява за това, че подготовката му не е била добра. И още|: „Най-много ме е яд, че с нищо не беше повече от мен и можех да го победя.

 

Заканите и простащините на Пулев смущаваха и преди мача, на фона на джентълменското поведение на Джошуа. Но се правехме, че няма нищо, нали са част от боксовото шоу.

 

 

По време на мача Пулев неколкократно се хилеше демонстративно и безпричинно на Джошуа. И когато падна, след края на мача, неговите сънародници очаквахме някакво достойно поведение, вместо това Пулев отиде в ъгъла на Джошуа и му викаше наперено: „Remember who I am! Remember who I am! Don’t forgOt who I am!“… (бел. ред. – Помни кой съм аз! Помни кой съм аз! Не забрави кой съм аз!).

 

След този исторически мач, докато българските телевизии припяваха патриотична песен за героя Пулев, социалните мрежи се напълниха с диаметрално противоположните оценки.

 

Едни твърдят, че Пулев се представил достойно, бил най-големия български боксьор, стигнал до върха, а други казват, че е голям резил, изложил е себе си и България, държи се просташки и не може да ни го натрапват да се гордеем с него като българи.

 

Някои защитници на Пулев отхърлят всякакви критики за него с аргумент, че неспециалисти не трябвало да коментират мача. Наистина ли? Защо тогава такива мачове не се играят само пред специалисти, а се правят за многомилионна аудитория? Всякакви медии и зрители виждат кой как се е представил и имат право на мнение.

Но както казва една стара вестникарска максима – фактите са

 

 

 

Заканите па Пулев преди мача минаха по всички медии.

свещени, коментарите са свободни.

Да се опитаме да подредим фактите, без емоции, после да ги коментираме.

 

Ето статистиката на ударите в мача:

Джошуа – 310 удара, 116 точни

Пулев – 217 удара, 41 точни

 

Как може да се коментира това? Числата безпристрастно показват значителна разлика в класите. Като допълнение – Пулев падна в три нокдауна и нокаут.

 

Но Пулев смята, че са били равностойни. Трябва ли всички българи да стават заложници на изкривената самопреценка на един човек, и самохвалството му да ни се натрапва като национална гордост?

 

Не е само Пулев. Боксовият треньор Палми Ранчев също коментира по БНР, че Пулев бил равностоен на световния шампион. Така смятат и Андреа и фенове на Пулев.

 

И на обикновен зрител на мача, поради желанието му българинът да бие, може да му се е виждало, че са равностойни двамата боксьори, но статистиката на ударите, падането в нокдаун три пъти и нокаут, показва друго. Победата е толкова красноречива, че няма нужда да си специалист, за да я оцениш.

 

Друг боксьор, Свилен Русинов, бивш европейски шампион, световен вицешампион и медалист от олимпиада, беше по-директен пред Нова тв: „…Класата на Джошуа е много по-голяма. …Кубрат,…истината е, че направи доста пропуски в самия мач. Нямаше сила, мощност, беше страхлив – в смисъл, че не смееше да атакува, може би, за да не се случи това, което стана в 9-ия рунд… Не видях голямо желание за победа, а това беше последен шанс за него.”

 

 

Пулев в 9 рунд. Снимка: от видео

 

Пулев няма никакво основание да иска реванш. И никакъв шанс организаторите да го изправят отново срещу Джошуа.

От видяното в мача остава впечатление, че Пулев беше по-скоро като уреден за шампиона спаринг партньор за атракция, повод да съберат милиони от мач на Джошуа.

 

Дори мнозина смятат, че Джошуа го щадеше до 9-и рунд, да не свърши бързо мача. А някои подозират и нагласен мач за повече шоу – Пулев очевидно е по-слаб, нека се пробва дали нещо може да направи на шампиона, да изтрае там един бой в повече рундове и да си вземе парите. И дали като се просна атрактивно по гръб в 9-и рунд, си разпери нарочно така ръцете, за по-театрално, или естествено се получи? В съвременния бокс има такива неща.

 

Както и да е, не може да се каже, че Пулеев падна достойно, не може да се каже, че беше равностоен, не може българите задължително да се гордеят с него. Не може да бъде знаме и на националистите, след като така го бият.

 

 

 

Станете почитател на Класа