Румен Радев: Моите "доброжелатели" в България зад гърба ми направиха активно мероприятие

"Искам да благодаря на моите "доброжелатели" в България, които, дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да представят пред естонската страна своята версия за контакт с Covid-19. За мен това е пример за активно мероприятие. И противно на спекулациите, нито аз, нито моята делегация, нито вие (президентът се обърна към журналистите - б.р.), знаете най-добре, сте били поставени под карантина в Естония". Това заяви президентът Румен Радев на Летище София пред българските медии след завръщането си от Естония. Посещението му в балтийската държава бе прекратено по-рано, заради информацията, че е бил в контакт с командира на ВВС, ген. Димитър Петров, който е с Covid-19.
 

 

"От началото на кризата с Covid-19 аз съм в непрекъснат контакт с хиляди хора навсякъде по страната, но стриктно спазвам всички здравни мерки и не съм имал проблем, нямам такъв и сега. В рамките на по-малко от седмица имам два теста - във вторник за Гърция първият, и вчера, за да са спокойни моите домакини в Естония. И двата теста са ми отрицателни. Намирам се в чудесна физическа форма, без никакви симптоми. На моите доброжелатели пожелавам същото", заяви президентът Радев.

На журналистите на Летище София държавният глава остави отрицателния си тест за Covid, направен в естонска лаборатория в Талин.

 


 

По-рано днес от прессекретариата на президента съобщиха, че Румен Радев не е имал контакт с доказано заразен с коронавирус към онзи момент, както и че "по време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен", гласеше съобщението.

От своя страна, здравният министър Костадин Ангелов заяви, че президентът Румен Радев е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, че е бил в контакт със заразен с коронавирус, шефа на ВВС ген. Димитър Петров, и ще бъде поставен под карантина при завръщането си от Талин. Министърът уточни, че за Радев важат правилата за всички граждани – той ще бъде тестван на летището при пристигането си в София с PCR и ще е под карантина, докато излезе резултата. 

След участието си в срещата за инициативата "Три морета" в Естония, днес в Талин президентът Румен Радев трябваше да проведе официална среща със своя колега Керсти Калюлайд. Тя беше отменена заради разразилия се Covid-скандал.

 

 

Станете почитател на Класа