Милен Керемедчиев: Борисов ще се върне с празна кошница от Брюксел

Според Керемедчиев е било грешно у нас да се разпределят предварително едни милиарди, които ние си мислехме, че ще получим, а е повече от ясно, че няма да дойдат.

Премиерът Борисов ще се върне с празна кошница от Брюксел, даже с по-празна, от тази , с която тръгна.

Тази прогноза направи в сутрешния блок на Нова тв бившият зам.-министър  на икономиката Милен Керемедчиев.

Той коментира тежките преговори между европейските лидери, които зациклиха тази нощ и няма изгледи да стигнат до съгласие за бюджета на Съюза до 2027-а и за Фонда за преодоляване на последствията от коронавируса. 

Според Керемедчиев е било грешно у нас да се разпределят предварително едни милиарди, които ние си мислехме, че ще получим, а е повече от ясно, че няма да дойдат.

Премиерът Бойко Борисов настоява в Брюксел да се осигури безмъзмездна помощ за социално слабите и хората без работа, както и да се подкрепят мерките за запазване на заетостта след пандемията.

В тежките преговори между лидерите на ЕС българският премиер е препоръчал това като обща политика. Това обаче не среща подкрепа, което обрича на провал идеята за помощния план, с който Борисов отиде на първия след избухването на пандемията присъствен Европейски съвет в Брюксел. На тръгване от София той заяви, че отпътува, за да работи за още повече евросредства за България и че държи да не се намаляват милиардите, предвидени за дарения (грантове) в първоначалния вариант.  Кацайки в Брюксел, Борисов се яви с кратко послание: "да се разберем за парите още днес", въпреки че срещата на високо равнище е двудневна. Това не се случи.

По-късно след ескалация на напрежението между Борисов и министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, българският премиер заяви: "Нормално е държавите, които участват с по-голям финансов ресурс, да имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата".

 

 

Станете почитател на Класа