Тарикатура на властта

Известният карикатурист Христо Комарницки се оказа нежелан за гост и в единственото всекидневно предаване на културна тематика “Денят започва с култура” по БНТ, съобщава сайтът OFFNews. “Това става ясно от пост на твореца във фейсбук по повод откриването на изложбата на невъзпитаните карикатуристи по повод родното европредседателство.

 

Около предаването “Денят започва с култура” наскоро се развихри скандал с новоназначения програмен директор на БНТ Емил Кошлуков. Журналистите от екипа обвиниха началника си в цензура заради негова намеса след гостуване на учителя Емил Джасим и бяха подкрепени от колегите си от дирекция “Информация” в обществената телевизия.

 

Ето какво написа Комарницки:

 

“На откриването на изложбата на ПРАС-ПРЕС дойде репортерка от “Денят започва с култура” на БНТ. Полу-нашега, полу-сериозно й казах, че очаквах покана за участие на живо в предаването. Все пак нашата изложба е културно събитие, част от културния живот в страната. Тя притеснено заобяснява, че в момента това не може да се случи, понеже имали проблеми и т.н.

 

Категорично мога да кажа, че подобна свинска атмосфера на страх в обществото и в медиите съм виждал само по времето на соца, и след това при управлението на Жан Виденов.”

 

Всъщност това не е първият подобен случай с Комарницки. Преди време той потърси като последна инстанция съдействие от предаването “Съдебен спор” по Нова телевизия, в което искаше да разкаже как разпространителските фирми на ДПС депутата Делян Пеевски бойкотират изданието ПРАС-ПРЕС.

 

От предаването обаче така и не поканиха известния карикатурист да постави проблема в национален ефир, въпреки заявената от него готовност да им гостува”.

 

В ivo.bg мога да добавя личния си опит: последното предаване на БНТ, което се осмели да ме покани – ако не броим двете ми гостувания за две години време (но само по международни теми, за да не настъпят мотиката на власта у нас) в “Още от деня” (окупирано вече от Кошлуков) беше именно в “Денят започва с култура”.

 

Не помня точно кога за последно ми звъннаха от “Денят за почва с култура”. Беше много отдавна (преди повече от година е най-малко).

 

Предишният път, преди да ми предложат да поприказвам в ефира на БНТ, им трябвах в предаване, защитаващо свободното им слово (не, че някой някога в БНТ се е загрижил за моето, натикано в интернет миша ниша-дупка).

 

“Ритнах си столчето” и в това предаване като отказах участие заради факта, че получавам избирателна покана само по въпроси, с които “не дразня” началството в държавата (и неговите проекции в БНТ).

 

Съответно вече и от “ Денят започва с култура” са ме добавили в черния списък на БНТ. В него пребивавам от 9 май 2015 г. след неделно сутрешно участие, в което си позволих да напомня, според Левски онзи , който ни освободи, той и ще ни зароби…

 

Денят в българските медии отдавна започва с цензура. Тя е избирателно хитроумна, но само по скалата на издайническата надежда на вярващите, че няма да бъде разкрит и техният слугинаж.

 

Писмени следи нямаше и по времето на НРБ. Но белезите избиват и днес по фасадата на фасадната ни журналистика. Днешните ученици на онази система я надграждат с демократична глазура.

 

Освен избирателна, забраната в медиите е мека, авто и мълчалива по подразбиране – подразбира се, че си станал бивш коментатор, защото се “закачаш” с настоящите властелини на статуквото и с тяхното началство от петата колона на Москва, с което консуматорите на заплати (държавни в БНТ), се чувстват длъжни да се съобразяват.

 

Системата от забрани, функционираща чрез вътрешноведомствени намеци, действа срещу “навлеци”, които могат да създадат проблеми на прекалено гостоприемните домакини. Прави се “тарикатски”, но е тарикатура на властта, която се бои от карикатурите в огледалото си.

 

Така започва денят не само в БНТ, но и завършва със същото в останалите канали.

Станете почитател на Класа