Матурите са оценка за МОН

Еверест се намира в Рила. Там е и Байкалското езеро, а основният проблем на планината е отрицателният прираст. Това са само част от бисерите, които тази година произведоха зрелостници, явили се на задължителна матура по география и които лично министър Даниел Вълчев оповести .
Общият брой на двойките е 13 146, което означава, че 15% от дванадесетокласниците няма да се дипломират сега, а евентуално през септември.
Какво показват резултатите? Че образованието у нас се нуждае от спешна реформа. Веднага. И вместо управляващите да спорят дали учениците могат да ходят на училище със забрадки и кръстове, хората, които са отговорни за грамотността на децата, да направят нещо радикално. Първо: да престанат да лобират за издателства и колективи и да уеднаквят учебниците, като задължат колективите да пишат ясно, смислено, стегнато и на достъпен език. Второ: да направят система, която да помага на децата да научават най-важното, както и да мислят, а не да ги задължават да зубрят. И трето: да приведат образованието в съответствие с изискванията на времето. И на пазара на труда. Едва тогава МОН ще има моралното право да се смее на бисерите на зрелостниците. Защото резултатите от тези матури са оценка за работата на министерството.

Станете почитател на Класа