Сакатите крави в политиката и спорта

Кубрат Пулев е боксьор. При това известен. Какво му попречи да стане шампион? Изненадващият удар на Кличко. Никой не става шампион само с даване на "тупаници". За да спечелиш върховната титла не е достатъчно да си як, смел и маризчия. Трябва да си предвидлив. Да отгатваш ударите на противника преди да си ги получил.

Същото е и в политиката. Основното качество на властимащия не е да спечели избори, а да спечели обществото. Себеотрицанието в случая е много важно. Но по-важно от него е далновидността! Без далновидност, без предвидливост в бъдещето, политикът никога няма да спечели титлата на "държавник".

Ударът който нанесе Путин на Борисов е същият, който получи Кубрат Пулев от Кличко. И двамата се оказаха непредвидливи. Борисов каза, че не знае да чете договори, а другия призна, че "е изпуснал противника си". С други думи, че не знае да се боксира. След като усетиха прахоляка на пода на ринга Пулев и Борисов се прегърнаха. Показаха се големи приятели. Защо не? Някои хора харесват битите, защото им приличат.

Всеобщото състрадание към двамата губещи представители, изкуствено или истинско, е умилително. В политиката, в живата и в спорта обаче има безжалостни закони. Един от тях е: "От две сакати крави, не става една читава!"

——–
* Авторът е бил юношески шампион по бокс на България. Емигрирал е във Франция през 60-те години. Пет години е бил рефер във Франция и в продължение на 20 години е имал боксова зала. Завършил е журналистика в Париж, дългогодишен коментатор е на списание "Тема".

Станете почитател на Класа