Ръстът на пенсиите – по регламент

От 1 юли 2013 г. всички пенсии ще се увеличават с процента на инфлацията. Т.е. колкото е инфлацията за 2012 г., с толкова ще се увеличат през 2013 г. Търсим и други възможности и ако има повече приходи в бюджета, ще можем да си позволим и допълнително увеличение на пенсиите. Това стана ясно вчера.
Индексирането на пенсиите е чакана новина и дано този път датата да е точна. Досега нееднократно имаше разнопосочна информация кога ще се случи това. Например през септември м. г. се обещаваше всички пенсии да се увеличат още от 1 януари 2012 г.
Обяснимо е, че министър отказва да коментира упреците на опозицията, че увеличаването на пенсиите непосредствено преди изборите е предизборен ход. Факт е обаче, че в случая ГЕРБ постъпва точно като тройната коалиция, която вече три години критикува, че е повишила пенсиите в такъв момент. Този укор щеше да бъде избегнат, ако правителството стриктно спазваше член 100 от Кодекса за социалното осигуряване (КСО), където се казва, че всяка година от 1 януари всички пенсии се индексират с половината от инфлацията и 50 на сто от ръста на осигурителния доход за предходната година.
КСО е закон, но податлив на влияние. Ако човек отвори Закона за бюджета на ДОО (ЗБДОО) за 2012 г., ще види следния запис:“За 2012 г. пенсиите няма да бъдат осъвременявани по реда на чл. 100 от КСО“.
Излиза, че КСО е закон, но по-малко немощен от ЗБДОО?!
Ако това не се промени, винаги ще има съмнения, че пенсиите се индексират с предизборни цели.

Станете почитател на Класа