Реформата във водния сектор ще оскъпи услугите

За поредна тежка реформа се подготвят българските управляващи, но този път амбициите са във водния сектор. Регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че подготвяната реформа няма да се отрази на цените на услугите за потребителите. За реформата обаче само от еврофондовете ще искаме над 2,5 млрд. евро, отделно ще бъдат вложени и пари на данъкоплатците.
Например в последните години „Софийска вода“ инвестира в ремонт на мрежата, в преобладаващата си част парите бяха осигурени от средства от ЕС. Именно заради тези инвестиции обаче въпросното дружество не спря да иска увеличаване на цените, дори и получи такова - столичани вече плащат по-висока цена на водата. Така че, ако от ЕС получим няколко милиарда и от хазната ще трябва да бъдат отделени още толкова.
В добавка цените на водата в различните области на България се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Регулаторът винаги използва разходо ориентирани схеми, за да определя цената на водата, на тока, на газа. В тях задължително се разпределят и инвестициите, вложени от съответната компания - била тя публична, частна, общинска или държавна. Това, че ВиК операторите ще са по-малко, може да помогне цената да не се вдига главоломно, но не повече.


Станете почитател на Класа