Човешкият живот не е тема за конфронтации

Ще се срещнем с целия колектив на „Шейново“, за да се запознаем по-подробно със случая със смъртта на родилката там, заяви пред БНР вчера председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Това, че лекарите са се превърнали в търговци, е грешка в системата, коментира още той.
Меко казано странно е, че вече цяла седмица след смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова, фактите около тази трагедия все още тънат в мъгла. Никой не иска да линчува докторите в една от най-елитните болници в страната, нито пък да демонизира на всяка цена лекарската професия. Бавенето на фактите около случая обаче само по себе си поражда много спекулации. Всеки смъртен случай е драма както за семейството, така и за лекуващия екип и задължително трябва да се подложи на безпристрастна експертна проверка. За съжаление, практиката у нас е доказала, че това става много рядко. За сметка на това пък смъртта на почти всеки пациент у нас се превръща в повод за безсмислени дебати, за престрелки между институциите и дори за извличане на политически дивиденти.
Всичко това в крайна сметка размива същината на всеки случай и води до натрупване на допълнително напрежение в и без друго обтегнатите отношения между лекар и пациент. Човешкият живот е висша ценност и превръщането му в тема за конфронтации говори зле за цялото ни общество. Затова и истината за смъртта на всеки пациент не трябва да се крие с измислени дебати, а да бъде казвана директно. Дори когато фактите са неприятни.

Станете почитател на Класа