Агресията сред тийнейджърите трябва да безпокои обществото

Момче на 16 години е с изваден бъбрек и в тежко състояние след побой с негов връстник. Причината: ученици от две враждуващи училища се пребиват редовно поради някакви причини, които са достатъчно нелепи, но затова пък водят до тежки травми.
Ситуацията е позната и се случва ежедневно в българските училища. За опасните последици на агресията обаче научаваме само при изключително драматични обрати. Иначе, ако се води статистика, ще се види, че лицата на насилието са различни - ученици се бият помежду си, учители бият ученици и обратното, родители бият съученици на децата си, както и майки удрят учители на децата си. Подобна картина задължително трябва да тревожи обществото, което не бива да отминава подобни прояви с репликата, че такова поведение си е нещо нормално за пубертета. Защото такова поведение изобщо не е нормално. Нито пък може да бъде оправдавано.
Очевидно има сериозни пропуски във възпитанието, което трябва да накара и родители, и учители сериозно да се замислят върху работата си с децата. Азбучна истина е, че всеки, който е част от това общество, трябва да се съобразява с нормите му. А те третират побоя като хулиганство и престъпление. Ако на децата бъде внушавано да уважават нормите и на възрастните – да следят дали малчуганите имат респект към човешкия живот и здраве, нещата могат да станат по-лесни. За това обаче се изисква култура на общуване, каквато май ни липсва. И по този въпрос трябва да се работи широко, ако не искаме децата ни да стават жертва на насилие и самите те да бъдат насилници.

Станете почитател на Класа