За усвоени пари и GPS снимки не помагат

Важна документация от закритата преди две години агенция "Хидромелиорации" е изчезнала и в резултат не се знае какви корекции на язовирни стени, диги, речни корита и на каква стойност са правени. Това е станало още през 2009 година, но чак сега Сметната палата отказа да завери отчета на агроминистерството, на чието подчинение е била хидромелиоративната агенция. Случаят стана известен именно заради това.
Отказът на Сметната палата засега има само един ефект - вчера земеделският министър Мирослав Найденов присъства на заснемането с GPS на язовир край Търговище. Според официалните съобщения въпросната снимка ще постави ново начало на документацията за "изчезналите" язовири. Следващият язовир, който ще бъде заснет, е "Жребчево".
Очакванията на министъра обаче, че една снимка, пък била тя и GPS, ще покаже и колко и какви средства са изхарчени за ремонта на което и да е съоръжение, са доста преувеличени. По думите на Найденов става дума за около 30 млн. лева, които са успешно усвоени за ремонти и корекции.
Ако пък министърът иска да види границите на водоема, в Гугъл има сателитни карти, които правят това упражнение доста по-бързо и лесно, и най-важното - безплатно за данъкоплатците.

Станете почитател на Класа