Пари за почистване трябва да се намерят

Сдружението на кметовете поиска вчера да бъдат отпуснати допълнително 120 млн. лв. на общините. Аргументът – няма достатъчно средства за зимна поддръжка, за администрация и за секторите образование, здравеопазване и култура (стр.3).
Очевидно е, че местната власт няма такива собствени приходи, за да осигури зимното почистване например. На фона на прогнозите, че ни чака най-студената зима, липсата на пари за тази дейност е равна на бедствие. Факт е, че и при по-разточителни бюджети през годините този вид поддръжка винаги е бил проблемен и повод за критики. Можем да си представим какво би се случило след месец-два по пътищата в българските общини. Гледките на затрупани със сняг коли и улици не е необичайна, което не я прави приемлива.
Призивът към парламента да се прояви по-голяма щедрост към бюджетите на местната власт вероятно ще срещне подкрепата на депутатите. Защото там има бивши кметове и общински съветници, които са наясно с проблемите на местната власт. А и догодина предстоят кметски избори.
Въпросът в такъв случай е защо не се правят предварителни разумни разчети и разговори, за да не се стига до излишно напрежение, от което никой не печели.

Станете почитател на Класа