КАТ да не се отказва от наказателните точки

От Нова година шофьорите, които бъдат заснети в нарушение от камерите на КАТ, няма да губят точки от контролния си талон, но за сметка на това ще плащат по-високи глоби. Това съобщи вчера началникът на КАТ-Пътна полиция комисар Алекси Стратиев. Той мотивира решението с това, че възстановяването на контролните точки като парична стойност е по-евтино от глобите, които се предвиждат за нарушаване на правилата.
Завишаването на паричните санкции за джигитите на пътя, заради които всеки ден загиват дори съвестни шофьори, заслужава адмирации. Да се прекрати отнемането на контролни точки обаче би било голяма грешка. Замяната на тази санкция, която между другото има и сериозен превантивен ефект, би означавало да се насърчат нарушителите да си плащат, без да изтърпят някакви по-сериозни последствия. За никого не е тайна, че именно собствениците на мощни луксозни автомобили често са сред най-големите хулигани на пътя. Те едва ли ще се уплашат от 500-600 лева глоба, докато отнемането на точки и възможността да загубиш книжката си дори за месец, има много по-голям възпиращ ефект. И без друго опасните ни пътища ще станат малко по-спокойни, ако нарушителят, който е летял с 200 км в час, си остане за месец вкъщи, вместо да си плати глобата и да отпраши със същата скорост към поредното нарушение.
Затова и в КАТ трябва внимателно да обмислят системата си за санкции. Съвестните водачи не се боят от тях, а безразсъдните шофьори, които застрашават човешки животи в трафика, добре ще си направят сметката.

Станете почитател на Класа