Стратегическият партньор за „Белене“ се отдалечи с още една стъпка

Стела Ненкова

Рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Националната електрическа компания (НЕК ) oт BB на BB-, с негативна перспектива, заради забавата по проекта АЕЦ „Белене“. В същото време агенцията понижи и т.нар. SACP (stand-alone credit profile) от bb- na b+.
Естествено един от първите резултати от понижения рейтинг ще е по-скъпият кредитен ресурс, който в бъдеще електрическата компания ще ползва. От S&P предупреждават още, че забавянето в реализацията на АЕЦ „Белене“, в който НЕК остава засега единствен инвеститор, може да доведе до още едно понижаване на рейтинга й.
От агенцията посочват и друго, което всички отдавна знаем - че НЕК има почти постоянни ликвидни проблеми, които ще я затруднят при търсенето на партньор за АЕЦ „Белене“ - проект, който вече закъснява драстично. Одиторите са на мнение, че кредитните задължения, които българската компания е поела, ще доведат през 2012 година до необходимост от рефинансиране.
Тя обаче не спира да поема още и още – нали и хидровъзел „Цанков камък“ трябва да бъде завършен, а при това и той не е от евтините проекти. Засега цената му се е удвоила, на път е да се утрои от началните 220 млн. евро. Държавната електрическа компания обаче все още търси кредитор, който да й осигури 50 млн. евро, за да довърши хидровъзела.
Като капак на всичко – всички разходи на държавната електрическа компания влизат в крайната цена на тока, който плащат гражданите и бизнесът.
Там ще бъде калкулирана и цената на тока от другия дългосрочен проект на компанията, реализиран от американската AES в ТЕЦ „Марица-изток 1“. Въпреки че от средата на септември централата трябваше да влезе в паралел с енергийната система на страната, такова нещо още няма. Цената на тока й обаче е в пъти по-висока от тази на останалите централи, при това – с договор за 15 години напред.
Но да се върнем на най-големия проект – този за „Белене“. В съобщението на рейтинговата агенция няма забележка за това, че финансовият консултант по него вече трябваше да е известен, както и да знаем имената на поне две-три компании, които евентуално ще споделят с НЕК финансовия риск при изграждането на втората ни ядрена централа. Е, това още не е станало факт. И е близко до ума, че при тези оценки едва ли някой ще се съгласи на партньорство с НЕК дори и за перспективен и европейски проект като АЕЦ „Белене“.
Ако пък все пак се намери инвеститор и ядрената централа бъде завършена към 2018 година, е много голям въпрос къде и на кого ще продава електроенергията си. Нищо чудно в крайна сметка отново ние да сме тези, които ще платят цената – и на инвестицията, и на мощността.

Станете почитател на Класа