Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.05.2023
  • Сподели:

Външните фактори оценяват, че Борисов си изпълни обещанието да прокара закона за съдебната реформа. Пълна измишльотина са публикации в някои медии, че Борисов е плашен с "Магнитски", че е имал разговор със Симеон Дянков.

 

 

Скандалът със записа от заседаниетжо на Националния съвет на ПП, който взриви държавата, оттеква в Европа с крайно негативен ефект за страната ни, споделят пред Епицентър. бг дипломати и евродепутати.

В Европарламента и в Еврокомисията буквално са шокирани от информациите, които идват от София.

Българските представители в европейските институции били питани от колегите си непрекъснато какво става в България и вярно ли е това, което излиза по медиите.

"За първи път чувствам, че отношението към нас е толкова негативно", споделя евродепутат. Той е притеснен, че за страната ни се говори като за държава, погазила основните демократични принципи.

Замесването на името на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която по думите на Киррил Петков тайно му обещала на приеме България в еврозоната, дори страната ни да не изпълни необходимите условия, се приемало с възмущение. "Нормално е г-жа Лайен да си говори с политици, но когато е казала „Не ме цитирай” и това се прекрачва публично, се приема за погазване на добрия тон", казват наши дипломати. Това най-малкото показва неуважение към събеседника. А когато пък той е чуждестранен висш чиновник, има опасност и от по-тежки поражения върху доверието не само към съответната личност, но и към държавата по принцип, предупреждават бивши посланици.

В скандалния запис Асен Василев казва на съпартийците си, че чистката в службите е съгласувана с посолствата, а имената на новите началници са предварително одобрени от "посолството". Няма евроатлантически и партньорски правила и ценности, които да изискват такова одобрение, подчертава бивш външен министър. Всички знаят, че каже ли се за „посолството”, става дума за посолството на САЩ и това не било оценено с положителен знак във Вашингтон.

Политици в Европа не могат да си обяснят поведението на Петков и Василев. Добронамерените към нас смятали, че най-вероятно лидерите на ПП излишно си придавали важност пред елита на партията, но каквато и да причината за такова говорене - то е грубо, нетактично, извън правилата на елементарната дипломация.

Разбирането за демокрация и за начина по който се прави политика, на базата на реваншизъм и нарушаване на законите,  което личи от думите на Кирил Петков и Асен Василев, заканите им за политически чистки, за масови уволнения на партиен принцип, учудвали европейските политици. Намерението, изразено от бившия и потенциално бъдещ финансов министър Асен Василев, да се направи масова чистка в държавната администрация не чрез удобно прекрояване на закони и устройствени правилници, а направо чрез погазването им, ни изхвърля зад борда на европейската демокрация, казва бг служител в Еврокомисията.

И с възмущение подчертава, че "Продължаваме промяната" вече са тотатално дискредитирани пред европартньорите ни, но това като ефект се отразява и върху страната ни като цяло.

Кирил Петков вече търси спешна среща с Урсула фон дер Лайен, за да замаже гафа с публичната злоупотреба с името й на партийната сбирка. „Ако досега ПП са имали някакъв гръб в европейските структури, то тази тенденция вече се пречупва”, споделя евродепутат. Другата седмица в Европарламента вероятно ще бъде внесен въпрос за потъпкването на демокртичните норми от страна на „Продължаваме промяната” в България.

В същото време ГЕРБ получават подкрепа за поведението си в тази сложна ситуация в страната. Външните фактори оценяват, че Борисов си изпълни обещанието да прокара закона за съдебната реформа. Пълна измишльотина са публикации в някои медии, че Борисов е плашен с "Магнитски", че е имал разговор на тази тема със Симеон Дянков. "Никой не може да ме плаши", казал лидеръг на ГЕРБ пред екипа си.

 

 

 

Епицентър.бг

 

Станете почитател на Класа