Викат двама бивши военни министри на разпит в прокуратурата

Бившите министри на отбраната Николай Цонев и Бойко Ноев вероятно ще бъдат повикани на разпит в прокуратурата. Това съобщи вчера прокурорът от Военната окръжна прокуратура Спас Илиев. Той обясни, че разследването срещу Николай Цонев е било подновено по искане на Инспектората към Върховния касационен съд. То касае периода 1999-2000 г., когато Цонев е бил директор на дирекция "Управление на доставките" към Министерството на отбраната. „Разследванията за този период са били три, но са били прекратени“, посочи Илиев. Той добави, че те не са били пълни.
„Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по един от трите сигнала, подадени до главния прокурор Борис Велчев от министъра на отбраната Николай Младенов“, каза вчера зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Досъдебното производство е образувано за покупка на линия за метални конструкции на стойност 10 млн. лв. без ДДС. Договорът е сключен с американска фирма и е от юни тази година. Под него не стои подписът на бившия военен министър Николай Цонев.
Производството е по чл. 219 от Наказателния кодекс за безстопанственост в особено големи размери.
Божидар Джамбазов уточни, че се проверяват от прокурори другите два сигнала, подадени от Николай Младенов. Той каза още, че ще освободи от длъжност сегашния директор на Военна полиция ген. Иван Мечков, след като в продължение на няколко месеца той не получава допуск до класифицирана информация.

Станете почитател на Класа