„Булгартрансгаз“ не получи зелена светлина от ВАС за строежа на „Турски поток“

Върховният административен съд (ВАС) не позволи на българското държавно енергийно дружество "Булгартрансгаз" ЕАД да сключи договор с консорциума "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", докато не приключат окончателно споровете с отстранената саудитска компания "Аркад", съобщава БНР. 

До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз“ първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България", оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад“.

 

„Булгартрансгаз“ не получи зелена светлина от ВАС за строежа на „Турски поток“

 

В края на миналия месец сезираната от саудитския консорциум Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) определи решението на "Булгартрансгаз" за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на "Аркад".

Това решение на КЗК се обжалва от "Булгартрансгаз" пред ВАС. Същевременно българското газово дружество поиска от регулатора разрешение да сключи договор с другия участник, преди производството да е приключило, като се аргументира с обществения интерес.

КЗК не се съобрази с това искане на газовата ни компания.

В заключение Комисията прие, че в „изложените мотиви от страна на възложителя не се установява наличието на основания за допускане на предварително изпълнение на решението за класиране и определяне на изпълнител, противопоставими“ на установената презумпция за защита на обществения интерес, изразена чрез автоматичното спиране на процедурата за възлагане на обществената поръчка при наличие на жалба срещу решението за избор на изпълнител.

И това решение на регулатора бе обжалвано този път от обединението "Газово развитие и разширение в България". Именно с произнасянето по тази жалба ВАС не позволява на "Булгартрансгаз" да сключи договор с "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българското трасе от "Турски поток", докато текат споровете с "Аркад".

Още в началото поредицата от обжалванията изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов коментира, че те ще забавят изграждането на проекта за газопровода на наша територия.

 

Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа