Президентът на Германия Щайнмайер пристига у нас през април

Федералният президент на Германия Щайнмаер ще посети България през април. Той потвърди насрочената визита по време на двустранната среща с новоназначения български посланик във Федералната република - Н.Пр. Елена Шекерлетова. Българският дипломат и постоянен секретар на Министерството на външните работи връчи акредитивните си писма на официална церемония в двореца „Белвю".

 

В рамките на церемонията се проведе разговор на федералния президент с посланик Шекерлетова, в който взеха участие държавният секретар във ФМВнР А. Михаелис, ръководителят на администрацията на Федералния президент Щ. Щайнлайн и Фл. Баах от отдела за Европа в Администрацията на президента.

 

Президентът приветства Елена Шекерлетова с поемането на новия ѝ пост и заяви, че с радост очаква посещението си в България в началото на април. Той даде висока оценка на Българското председателство на Съвета на ЕС, отбелязвайки сериозните предизвикателства, пред които е изправен ЕС през последните две години и необходимостта от сплотяване и единство между страните членки и сред европейските граждани.

 

Посланик Шекерлетова предаде поздравите на президента Р. Радев към федералния президент и го увери, че той ще бъде скъп и очакван гост в България, предвид стратегическото значение, което нашата страна отдава на отношенията си с ФР Германия в ЕС, НАТО и в двустранен план, възходящото развитие на сътрудничеството ни във всички области, дългогодишните лични заслуги и принос на д-р Щайнмайер за развитието на българо-германските отношения, а и предвид факта, че през 2019 г. се навършват 140 години от установяването на българо-германските дипломатически отношения.

 

Двамата обсъдиха състоянието на двустранното сътрудничество в търговско-икономическата област, туризма, инвестициите и възможностите за неговото разширяване и задълбочаване, за което са налице не само добри перспективи, но и конкретни проекти, по които се работи.

 

В края на срещата федералният президент Щайнмайер отправи най-сърдечни поздрави към президента на България Румен Радев.

Станете почитател на Класа