Георги Колев е новият председател на Софийския градски съд

Станислав Савов

Новият шеф на Софийския градски съд е Георги Колев, досегашен зам.-председател на СГС. Той бе избран вчера след балотаж с гласовете на 13 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Неговият основен опонент бе досегашният председател на съда Светлин Михайлов, който получи 5 гласа. Останалите трима кандидати бяха Жаклин Комитова, зам.-шеф на СГС, и редовите съдии Петя Крънчева и Мария Вранеску.
При първото гласуване Колев събра 11 гласа, Михайлов - 7, Петя Крънчева - 4 гласа, и Мария Вранеску – нула. Седем от членовете на съвета гласуваха протестно с недействителни бюлетини. Една от тях бе на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, който в хода на обсъждането на кандидатурите обяви, че няма да подкрепи нито един от двамата претенденти, защото изборът е предизвестен. "В съдебната система кадрува един приятелски кръг, създаден от членове на ВСС и юристи, които от години си плетат пъзела", каза Пенчев. По думите му мнозинството от 13 гласа във ВСС се "формира на маса с бяла покривка, а не от черничък човек с ланци". Пенчев добави, че от години следи работата на СГС, което е най-важното съдилище в страната, и толкова скандален председателски мандат като този на Светлин Михайлов не е виждал. "Първият му мандат беше провал, а вторият ще бъде позор за съдебната система. Аз искам този избор да се провали, защото хората не вярват, че сме обективни. Те не вярват, че кадровата политика се решава от тези 25 души", коментира председателят на ВАС. Пенчев припомни и скандалите около Михайлов, свързани с ползвания от него откраднат в Германия джип и отказа му да го върне, както и назначението на сина на бившия член на ВСС Александър Воденичаров като младши съдия в СГС след само година работа в районния съд.
Критично за Михайлов се изказа и Жаклин Комитова. По време на представянето си тя каза, че на СГС е нужен председател с авторитет, върху когото няма съмнения, че е замесен в корупционни схеми. Тя заяви, че е недопустимо да има политически и икономически влияния върху съда, който се е превърнал в „съмнителна дума“. Комитова се обяви за осветяване на порочните лобистки практики и търсене на отговорност от виновните длъжностни лица. Тя добави, че колегите й правораздават с "примка на врата" и са в постоянен страх дали ще получат оценка по достойнство.
Зад кандидатурата на Светлин Михайлов открито застана членът на ВСС Иван Колев, според когото досегашният шеф на СГС е един много добър администратор. "Има друга група в съдебната система, която се опитва да изземе кадровата функция на ВСС, защото им е нужен слаб председател и да правят каквото си искат, без да им се търси сметка", добави Колев. Той обясни, че докато е бил зам.-шеф на районния съд, е работил много добре със Светлин Михайлов.



Справка
Георги Колев е роден на 26 октомври 1966 г. Досега е бил зам.-председател на СГС и ръководи наказателната колегия. Получава правните си познания в академията на МВР, след това е следовател, пет години е прокурор. От 2000 г. е в градския съд, където е и първата му съдийска работа. Смятан е за лоялен към досегашния председател на СГС Михайлов. Работата му е почти изцяло пред прожекторите, тъй като поема едни от най-тежките наказателни дела. Седмица преди гласуването във ВСС Колев нареди ареста на бившия кмет на Велинград Фидел Беев, който е подсъдим по дело за доставка на горива за детски градини. Дни по-късно постанови 14 години затвор за бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров. Колев гледа и делата срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, както и срещу Марио Николов за източване на 7.5 млн. евро по САПАРД.

Станете почитател на Класа