На 3 март приключва кампанията по набиране на средства за спасяване на кораба "Радецки"

Кампанията, която набира средства, за спасяване на кораба "Радецки" ще приключи на 3 март, а финансовите резултати ще бъдат обявени веднага. Това каза на специално медийно събитие в СБЖ г-н Александър Николов, председател на сдружение "Енергийно бъдеще за България" - инициатор и основен двигател на кампанията. Събраните средства ще бъдат предоставени на НИМ, който е принципал на кораба-музей "Радецки", за да се премине през съответните технически прегледи и да бъде получено разрешение за плаване.

 

Днешният капитан на кораба - Божин Божинов, подчерта, че корабът е вече на 70 години. "Всяка година плавателният съд минава на преглед през Морска администрация - Лом, но на всеки 5 години се качва на док, правят се замервания с ултразвук - т.нар. дебелометрия, за да се констатира степента на износването на корпуса. Едва след като се сертефицира е годен да извършва круизи. Корабът "Радецки" го искат децата на България. Те непрекъснато питат, когато дойдат на капитанския мостик: Къде е стоял Ботев, а къде - австрийският капитан? Какви въпроси е задавал Ботев на капитана? Корабът е паметта на България, символ на националния дух, традициите и споменът за нашата славна история."

 

Проф. Евгени Сачев - първият директор на кораба - музей, подчерта, че всички президенти са посещавали кораба и пожела да се помисли да се построи нов кораб, който да развява трибагреника из цяла Европа. Той благодари на Александър Николов за волята и куража да стартира тазгодишната кампания, като пожела тя да достигне до повече родолюбиви българи, за да бъдат набрани повече средства за спасяване на кораба "Радецки". Трябва да бъдат положение всички усилия, за да бъде възстановен легендарния параход и той да може да извършва плавания в акваторията на Козлодуй. Проф. Сачев посочи, че е запознат с трудностите за осъществяване на технически ремонт и получаване на съответните разрешителни режими за ограничено плаване. През годините е имало различни подходи и разнообразни идеи, в това число и да бъде превърнат кораб-светиня в ... детска сладкарница, а пристанището да се приватизира за частни цели. "Не трябва да позволяваме кораба - мечта на поколения да бъде унищожим, трябва да бъде съхранен", призова Евгени Сачев.

 

Боян Ботьов, председател на Фондация „Христо Ботев", заяви, че организацията е подкрепяла подобни инициативи и отправи поздравления към Александър Николов. "Добре е да си пожелаем това да е последната такава кампания и през следващия етап националните институции да отделят своевременно средства, за да бъде гарантирано нормалното функционирането на кораба - светиня и да няма у хората усещането, че институциите нямат адекватно отношение към паметниците на културата в България".

 

От своя страна Александър Николов уточни, че изразената лична подкрепа на премиера Борисов и на Националния исторически музей дават повод за надежда и оптимизъм, както и партньорството на редица медии - и частните, и държавните. "Искаме да привлечем още повече общественото мнение и подкрепа, като напомним на българите за кораба "Радецки", призова Николов.

 

Людмила Дамянова, директор на филиала на Националния исторически музей кораб-музей „Радецки" – гр. Козлодуй, обясни, че на всеки 5 години плавателният съд трябва да преминава на основен планов ремонт в кораборемонтен завод. "Това е задължително изискване за всеки пътнически кораб. Работим предимно с ученичеки групи, така че се надяваме, че прегледът ще бъде осъществен още през месец март тази година. Целта ни е корабът "Радецки" да бъде ремонтиран до началото на традиционните Ботеви тържества в гр. Козлудуй".

Необходимите средства за преминаването за ремонтни дейности предишния път са били на стойност 230. 000 лв., а за тази година са необходими 250.000 лв.


На въпрос на журналистите дари корабът-светиня не би могъл да премине под закрилата на държавата, проф. Сачев отговори така: "Би трябвало да има процедура и законова форма - по подобие на други кораби-музеи, които са в чужбина - във Великобритания, Швеция и т.н. Там нещата са уредени със специален закон, гарантиращ организацията, управлението и техническата поддръжка на подобни исторически реликви. Необходими са обществена дискусия и диалог между институциите, за да бъде гарантирано бъдещето на кораба "Радецки" трайно, като той получи статут на държавен културен институт с национално значение. Държавата би могла да възложи на министерството на транспорта цялостната техническата поддръжка на кораба "Радецки", препоръча проф. Евгени Сачев.

 

Дарителската сметка е: ДСК Банк ЕАД, ЦЧБ, гр. София, ул. „Московска" № 19,
IBAN: BG23STSA93000024648152, BIC: STSABGSF, Сдружение „Енергийно бъдеще за България".

 

 

Станете почитател на Класа