МВР и МОСВ най-често отказват достъп до информация

Инна Василева

Институциите, които най-често отказват достъп до информация, са Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
Това сочат данните от годишния доклад на Програма достъп до информация (ПДИ) за състоянието на достъпа до информация в България за 2008 г. „У нас липсва култура на прозрачност при повечето от институциите на публичната власт“, коментира Александър Кашъмов, юрист в правната програма на ПДИ. Той обясни, че наложени глоби по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за момента има само на бившия вътрешен министър Румен Петков, а преди 2 г. и на бившия земеделски министър Нихат Кабил. Юристът Кирил Терзийски допълни, че много откази за предоставяне на информация има и от Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Министерския съвет.
Той допълни, че когато става дума за усвояване на средства от европейските фондове и изпълняване на проекти по тях, няма случаи, в които да е предоставена информация, като отказите обикновено са на базата на интереси на трето лице. Юристите съобщиха още, че общият брой на регистрираните в базата данни откази на информация за 2008 г. е 88.

Станете почитател на Класа