×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Министър д-р Петър Стоянович: Бих искал Класическата гимназия да е до парламента

Ако зависи от мен, бих искал Класическата гимназия да е до парламента – мястото на това забележително наше учебно заведение, което е и лицей към Софийския университет „Св. Климент Охридски" и тясно си сътрудничи с неговия Факултет по класически филологии, не може да е в периферията на града, тя трябва да е максимално близо до центъра, каза днес министърът на културата д-р Петър Стоянович в интервю за „Дарик радио".

Министър Стоянович подчерта, че училищната сграда, находяща се на ул. ,,Баба" в кв. "Модерно предградие" на район «Връбница», засега остава под «карантина», тъй като още се чакат резултатите от взетите проби от стените на училището и нямаме окончателни данни от извършените измервания и експертизи. Децата трябва да завършат в спокойна и нормална обстановка учебната година в сградата на бившето 13-о училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий"№ 63, не бива да се нарушава учебният процес и да се местят учениците в средата на втория срок, след като предстои и провеждането на матури, посочи още д-р Петър Стоянович. По думите на министър Стоянович няма нищо по-важно от опазването на здравето и живота на нашите деца, а към настоящия момент има сериозни съмнения, че ремонтираната с европейско финансиране училищна сграда в кв. "Модерно предградие" наистина отговаря на всички изисквания за безопасна експлоатация.

Длъжни сме да намерим дългосрочното, държавническото решение за бъдещето на Класическата гимназия и да й дадем мястото, което тя наистина заслужава, като на този етап аз не виждам нито един аргумент за нейното връщане в район «Връбница» – децата трябва да бъдат оставени да учат на спокойствие, посочи министър Стоянович. Той припомни, че Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" подготвя една елитна «гвардия», която ще води България напред, от нейните възпитаници ще очакваме страната ни скоро наистина да стане част от Европа, и то не само на думи.
В интервюто си за „Дарик" министър Стоянович отбеляза също, че съвместно със Столична община ще се търсят варианти за саниране и обновяване на сградата на бившето 13-о училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий", в което са настанени сега учениците от Класическата гимназия.

Станете почитател на Класа