Новата официална целева дата за приемане на еврото от България е 1 януари 2025 г.

Новата официална целева дата за приемане на еврото от България е 1 януари 2025 г.
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.09.2023
  • Сподели:

България вписва 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото в официален документ - постановление № 168 на Министерския съвет от 2015 г. за създаване на координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната.

 

Предложения на Министерството на финансите за промени в постановлението са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Консултацията ще продължи до 23 октомври 2023 г.

Предишната дата за присъединяването на България към еврозоната беше 1 януари 2024 г. Служебният кабинет, който управляваше тогава, не подаде доклада за покриването на критериите за влизането в европейския валутен съюз през февруари т.г., тъй като страната ни не успя да приеме необходимите законодателни промени заради политическата криза.

Датата 1 януари 2025 г. е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 – декември 2024 г., уточняват от Министерството на финансите в доклада към предложените изменения в постановлението.

С поправките в постановлението вносителят предлага и прецизиране на функциите и повишаването на ефикасността на координационния съвет. Предвижда се съветът да може да приема решения и чрез писмена процедура, без да се провежда заседание.

С промените се предлага и актуализация на функциите и ръководството на някои от работните групи, като същевременно се прави предложение за сформирането на нова подгрупа „Държавни ценни книжа“ към работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“, посочва се в доклада на вносителя.

Тази подгрупа ще отговаря за адаптирането на нормативната база и системите за работа с държавни ценни книжа, за да се гарантира цялостният обхват на подготовката за въвеждане на еврото в областта на ДЦК.

Станете почитател на Класа