За Бюджет 2023 с 3% дефицит и без промяна на данъците се договориха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

За Бюджет 2023 с 3% дефицит и без промяна на данъците се договориха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.04.2023
  • Сподели:

Работните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по бюджет, финанси и икономическа политика обсъдиха параметрите на бюджета за тази година, който предстои да бъде внесен и приет от парламента.

 

Двете коалиции се обединиха за постигане на 3% бюджетен дефицит, запазване на размера на данъците, индексиране на пенсиите по швейцарското правило и поддържане на учителските заплати в размер на 125% от средното възнаграждение за страната, както и за продължаване по пътя към влизане в еврозоната.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ остават на различни позиции относно това кой трябва да внесе проекта на Бюджет 2023. Според ГЕРБ-СДС план-сметката трябва да е отговорност на редовно правителство, според ПП-ДБ Бюджет 2023 трябва да бъде внесен възможно най-скоро.

"Бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство. Всички останали варианти са аварийни възможности, които няма да се отразят добре на развитието на страната", каза Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Бюджет да се внесе възможно най-бързо, за да не стигаме до средата на юни без бюджет. Това означава, че трябва да се внесе следващите една-две седмици, защото парламентарната бюджетна процедура е с продължителност от около пет седмици", посочи Асен Василев от ПП-ДБ.

От двете коалиции ще поискат точни разчети от Министерство на финансите, за да формулират по-конкретни политически решения.

Законът за държавния бюджет трябва да бъде внесен за гласуване в пленарна зала до края на април.

Президентът започва консултациите с партиите от утре, съобщиха в края на деня от президентството.

На 20 април, четвъртък, от 15.00 часа държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

От 17.00 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Станете почитател на Класа