Прогноза: Ето какво ще се случи с инфлацията в еврозоната

Прогноза: Ето какво ще се случи с инфлацията в еврозоната
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.04.2023
  • Сподели:

Високият темп на инфлация в Еврозоната би трябвало да намалее през следващите месеци, заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, но предупреди, че около прогнозата има "значителна несигурност".

 

 

"Очакваме инфлацията в Еврозоната да продължи да спада", заяви Лагард в изявление на пролетните срещи на МВФ във Вашингтон, което беше публикувано на уебсайта на ЕЦБ.

"Тази перспектива остава заобиколена от значителна несигурност, с рискове както за повишаване, така и за понижаване", добави тя.

По-голямо от очакваното увеличение на заплатите може да задържи лихвения процент на по-високо равнище, докато "напрежението на финансовите пазари" или бързо спадащите цени на енергията, могат да доведат до по-нататъшното му забавяне, каза тя.

През март потребителските цени в Еврозоната се повишиха с 6,9% на годишна база, което е спад спрямо 8,5% през февруари. Този показател е най-ниският, регистриран от една година насам, и е много по-нисък от пиковата стойност от 10,6%, отчетена през октомври.

Високата инфлация, обусловена от рязкото увеличение на цената на енергията, накара ЕЦБ да повиши лихвените проценти с рекордно бързи темпове, за да се опита да укроти потребителските цени. Но неотдавнашните сътресения в банковия сектор доведоха до усложнения и засилиха призивите за ограничаване на повишаването на лихвите,  предаде БГНЕС.

В най-новите си прогнози ЕЦБ прогнозира средна инфлация от 5,3% през 2023 г., което все още е доста над целта от два процента. След това се очаква инфлацията да спадне до 2,9% през 2024 г. и до 2,1% през 2025 г.

 

Станете почитател на Класа